Se fény, se mozgás nem látszik az orosz alapítású Nemzetközi Beruházási Bank budapesti központjának ablakaiban. A homlokzaton ott lobognak a bankban részvényes államok zászlói. Egyre kevesebb: az ukrán háború kitörése után Csehország és Szlovákia már kilépett, és Románia is távozik. Most pedig Bulgária jelentette be: ők is kilépnek - írja az RTL miután stábjuk forgatni ment az épülethez a Lánchíd tövében található az államtól kapott palotájukhoz.

Az NBB csütörtökön hivatalos értesítést kapott Bulgáriától arról, hogy az ország augusztus 15-től megszűnteti részvényesi tagságát a bankban - közölte a Finmarket orosz gazdasági hírportál bolgár sajtójelentésekre hivatkozva.

Korábban Szlovákia és Csehország már távozott a banktól, és Románia is ugyanezt teszi június 9-én.

Január végén az NBB részvényeinek 14,46 százaléka volt bolgár és 8,94 százaléka román kézben.

A Nemzetközi Beruházási Bank legnagyobb tulajdonosa Oroszország 45,44 százalékkal, majd Magyarország következik 25,27 százalékkal. Kuba részesedése 2,83 százalék, Mongóliáé 1,8 százalék, Vietnamé pedig 1,26 százalék.

Az 1970-ben alapított NBB nemzetközi pénzintézet fő tevékenységi köre a kis- és középvállalkozások támogatása a bank tagországaiban, valamint a társadalmilag jelentős infrastrukturális projektek finanszírozásában való részvétel.

Az NBB székhelye Budapesten van - foglalja össze a hírt az MTI.

De bátran hozzátehetjük, hogy Bulgária távozása után már csak bóvli szintű országok maradtak a bankban. 

Magyarország kivételével mindegyik bóvli.

Bod Péter Ákos közgazdász mondta el az RTL-nek, hogy ezek az országok nem tudnak olcsó hitelhez jutni, így a bank sem tud kedvező feltételekkel hitelt nyújtani a magyar vállalkozásoknak. Hozzátette értetlenkedését, hogy mi szükség arra, hogy a kémbank még mindig hazánkban legyen, hiszen a kormány ezzel még jobban tetézi a bajt, amibe került a nyílt oroszok mellett kiálló politikájával. 

„Ha nem lépünk ki, az egy nagyon komoly üzenet, még egy üzenet az európai partnerek felé, hogy a magyar kormány oldalt választott, és ebben a konfliktusban Oroszország oldalán van”

– értékelte az eseményeket Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője.

Majd meglátjuk...

– mondta Navracsics Tibor, aki mindössze ennyit válaszolt az RTL megkeresésére

Decemberben picit bőbeszédűbb volt, akkor annyit mondott: 

Amit a kormány dönt, az lesz a helyes lépés.

A csatorna a kormányt is kérdezte, akik elmondták,

a Nemzetközi beruházási Bank fontos szerepet játszik a magyar gazdaságban, és semmilyen szankciós listán nem szerepel.

A bankot a sajtó előszeretettel minsítette „kémbanknak”, amelyet az IIB mindig is kikért magának, mint az Indexben írt cikkből kiderül, így reagáltak erre:

„Az NBB létezésének majdnem 50 évében semmilyen ügyet nem regisztráltak, ahol a bank alkalmazottai valamely nemzetközi egyezményekkel összeegyeztethetetlen tevékenységben vettek volna részt.”

Fotó: NBB weboldala