Az ENSZ klímaszakértői arra figyelmeztettek, hogy a globális felmelegedés várhatóan másfél fokkal fog emelkedni 2030-2035 között - írja az euronews.com. Több mint 130 állam szavazta meg a Nemzeti Bíróság előtt, hogy elfogadják az éghajlat védelmében az államokra háruló kötelezettségeket. Magát a javaslatot Vanuatu, a Csendes-üceán egy kis szigetállama nyújtotta be. 

A bíróság az elé került beadványt abból a szempontból vizsgálja, hogy milyen jogi intézkedéseket hozzanak az országok részére, amelyekkel meg kell védeniük a környezetet az éghajlai ártalmaktól. Ugyanakkor olyan állásfoglalás megfogalmazásán dolgoznak, amely

tartalmának betartása nem kötelező érvényű.


Az ENSZ New York-i közgyűlésén a főtitkár, António Guterres így fogalmazott:

Egyes országok számára az éghajlati fenyegetés halálos ítéletet jelent. Valójában ezeknek az országoknak a kezdeményezése, amelyhez oly sok más csatlakozott – a fiatalok erőfeszítései mellett a világ minden tájáról -, ami összehoz minket. Történelmet írunk. 

Congratulations to the Vanuatu Government, its legal advisers @blueoceanlaw and the Pacific students @pisfcc who have driven this forward.

It is an honour working with you all on this ground-breaking initiative. ???? #ICJAO4Climate pic.twitter.com/JNd4Vtz5fS

— Greenpeace International (@Greenpeace) March 29, 2023


A 2015-ös Párizsi Éghajlatvédelmi Megállapodás értelmében a felmelegedés mértéke nem lehet magasabb, mint két Celcius fok a XXI.század végéig.

Egy nívós, zöld szervezet, a Client Earth ügyvédje azt nyilatkozta, hogy

A nemzetközi bíróságokat és törvényszékeket egyre gyakrabban kérik, hogy tisztázzák és határozzák meg a klímaválság elleni küzdelemre irányuló globális erőfeszítésekre vonatkozó jogszabályokat – és ennek jó oka van.

Lea Main-Klingst arra is kitért a reagálásában, hogy „A nemzetközi jog fontos eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelem alakításában – és még nem láttuk teljes erejét. Az ehhez hasonló tanácsadó vélemények tisztázhatják az államok jogi kötelezettségeit korunk egyik legsürgetőbb kérdésében – és iránymutatást adhatnak a jövőbeli éghajlat-politikai intézkedésekről. Ez fontos előrelépés az éghajlati törvények terén.”

A frisshirek.hu korábban írt már arról, hogy utolsó figyelmeztetést adtak a klímakutató tudósok az emberiség számára a bolygó megóvására vonatkozóan. 

Kövesse nettogreen rovatunkat!

A frisshirek.hu Nettogreen rovata folyamatosan foglalkozik a klímaváltozás és a környezetvédelem híreivel. A rovatban hamarosan indul hazánk Világörökségeit bemutató sorozatunk is.

Fotó: pixabay