Kapott az emberiség egy utolsó figyelmeztetést a tudósoktól a klímaválsággal kapcsolatban - írja a theguardian.com. Az IPCC azt a súlyos megállapítást tette a több éven át készült jelentésének utolsó részletében, hogy

gyors, drasztikus, határozott lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük a világban okozott visszavonhatatlan károkat.

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy milyen komoly károkat eredményeznek légkörünkben az üvegházhatású gázok. A növekvő értékek olyasmit idéznek elő, amelyek visszavonhatatlanok.

Az IPCC annak a szervezetnek a rövidítése, amely az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testületet jelenti. Tagjai a világ vezető, legképzettebb és legelismertebb klímatudósai. A héten közzétették értékelő jelentésük hatodik, utolsó, összefoglaló fejezetét is.  

A tudósok nyolc éven keresztül készítették ezt a monumentális, teljesen átfogó, több ezer oldalas anyagot, amelynek elkészítésében több százan vettek részt. Közösen jutottak arra a következtetésre, hogy a cselekvésnek az ideje 

most jött el, vagy már késő lesz.

Az ENSZ főtitkára így fogalmazott:

Ez a jelentés egyértelmű felhívás az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítések masszív felgyorsítására minden országban, minden szektorban és minden időkeretben. 

António Guterres  hozzátette: "Világunknak minden fronton éghajlati fellépésre van szüksége: mindent, mindenhol, egyszerre.”

A kormányközi testület tárgyilagos, objektív módon közelítette meg a klímaválság témáját. Pusztításként fogalmazták meg az emberiségnek azt a tevékenységét, amelyet a világnak már el kellett szenvednie.

Az időjárás szélsőséges megnyilvánulásai a Föld minden részén tapasztalhatóak. A folyamatosan erősödő hőhullámok egyre több halálesethez vezettek, és a természeti csapások, mint az aszályok és árvizek megnövekedett száma is több millió ember életét követelték.

Egyre nagyobb az éhezés a Földön, és a legjelentősebb ökoszisztémák már visszafordíthatatlan veszteségeket szenvednek el.

Az IPCC-től jelentésének összefoglalója után több ilyen jellegű értékelés, jelentés nem várható, de a világ számára még van egy esély arra, hogy a globális felmelegedést csökkentse 1,5 °C fokkal az iparosodosás előtti szinthez képest. Ez az a küszöb, amelyen túl már

Visszavonhatatlan lesz az emberiség éghajlati károkozása.

 

A Greenpeace International klímaszakértője szerint az IPCC legutolsó jelentése az utolsó figyelmeztetés a már többször is megfogalmazott 1,5 °C-al kapcsolatban. Kaisa Kosonen így fogalmazott:

Ha a kormányok a jelenlegi politikájuk mellett maradnak, a fennmaradó szén-dioxid-kibocsátási költségvetést a következő (2030-ban esedékes) IPCC-jelentés előtt felhasználják.

Az IPCC tudósainak megállapítása szerint jelenleg a Földnek azon a részein, amelyek fokozottan veszélyeztetettek az éghajlati összeomlás terén, már több mint három milliárd ember él, és a súlyos vízhiány a világ népességének felét érinti.

A klímatudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek a változások továbbra is negatív irányba fognak változni, mert

eddig nem sikerült sem megfordítani, sem megállítani az üvegházhatást okozó gázkibocsátást az elmúlt 200 év alatt.

Az IPCC elnöke, Hoesung Lee  azt nyilatkozta, hogy még van esély az 1,5 fokon belül maradni.

Ez az összefoglaló jelentés hangsúlyozza az ambiciózusabb lépések sürgősségét, és megmutatja, hogy ha most cselekszünk, akkor is biztosíthatunk egy élhető, fenntartható jövőt mindenki számára.

Videó: IPCC Facebook-oldala, youtube
Fotó: IPCC Facebook-oldala
Kiemelt kép forrása: pixabay.com