Elrendelte a Pécsi Törvényszék a balatonaligai Club Aliga parkjába tervezett új kikötőépület építési munkálatainak felfüggesztését – adta hírül a helyi civileket tömörítő Aligáért Fürdőegyesület (AFE) a Facebook-oldalán. A helyi civilek azért kértek azonnali jogvédelmet, mert a Balaton partjára tervezett kikötőépület végleg elzárná a tavat és annak látványát is a park maradék területéről, írta az ügy kapcsán a hang.hu.

A Frisshirek.hu folyamatosan követve az eseményeket megírta szemléjében, hogy a 2022 novemberében kiadott építési engedélyt az egyesület bíróságon megtámadta, hasonlóan mint a magaspart tetejére tervezett 105 lakásos társasház esetében. Azonnali jogvédelmet kértek többek között azért, mert a tervezett új kikötőépület végleg elzárná a Balatont és annak látványát is a park maradék területétől.

A BÍRÓSÁG AZ AZONNALI JOGVÉDELMET MEGADTA, AZ ÉPÍTKEZÉST FEL KELL FÜGGESZTENI. 

"Újabb pert nyertünk meg! A Pécsi Törvényszék megsemmisítette a balatonaligai kikötőépület építési engedélyét, egyidejűleg a Somogy Vármegyei Kormányhivatalt új eljárás lefolytatására kötelezte eljárásjogi indokok alapján"

- írta az Aligai Fürdőegyesület Facebook-oldalán.

Balázs Attilától az összehívott lakossági fórum előtt a Magyar Narancs azt is megkérdezte: megakasztja-e a Club Aliga-fejlesztést a nemrég született két bírósági ítélet, mely mindkét tervezett beruházásukat, a kikötőépületet és a magasparti társasháztömböt is megtorpedózta.

„Nem, nem akasztja meg, megyünk tovább, mégpedig úgy, hogy előtte kijavítjuk a bíróság által feltárt hibákat.”

A lap helyszínen lévő tudósítója próbált kérdezni a Magyar Építőkben megjelent írással kapcsolatban, miszerint a beruházó többek között felajánlotta a falunak közintézmények felújítását 50 millió forint értékben, valamint egy új önkormányzati épület létesítését, továbbá magasparti sétány és kilátó kialakítását, mindez elég megállapodás lenne a folytatáshoz? Takács Károly polgármester válasza igencsak szűkszavó volt: „Erről is és sok mindenről, például a helyi építési szabályzat módosításáról.” . Majd hozzátette, 

"az ő olvasatuk szerint például arról szó sincs a Pécsi Törvényszék ítéletében, hogy a tárgyalt fejlesztések mégsem kiemelt beruházások lennének."

Ugyanis ebben az esetben mentesülhet minden Balaton-védő jogszabály betartása alól a tervek néhány vitatható része, például a társasházak építése és a fél kilométeren felparcellázott parti sétány, amelyekkel kapcsolatban a törvényszék márciusban két építési engedélyt visszavont.

Fotó: Aliga Fürdőegyesület Facebook-oldala