A 2022 novemberében kiadott építési engedélyt egyesületünk bíróságon megtámadta – írják –, hasonlóan mint a magaspart tetejére tervezett 105 lakásos társasház esetében. Azonnali jogvédelmet kértünk többek között azért, mert a tervezett új kikötőépület végleg elzárná a Balatont és annak látványát is a park maradék területétől.

A bíróság az azonnali jogvédelmet megadta, az építkezést fel kell függeszteni. 

A végzés kimondja: „a közérdek vizsgálata is felmerül jelen perben, mely már a felperes (AFE) fellépésével is megfogalmazódik. Mivel a felperes alapszabályában lefektetett célok között számos a közérdeket is befolyásoló, érintő tevékenység szerepel, mindenképpen szükséges a határozat halasztó hatályának elrendelése. E nélkül a Balatonvilágoson nyaraló emberek érdekképviselete, mint a felperes kiemelt célja, nem valósulhatna meg.” 

Közösségi oldalukon tájékoztat az Aligai Fürdőegyesület (AFE), hogy bár a balatonvilágosi önkormányzat továbbra sem akar beszállni a perbe, ők civil egyesületként minden megtesznek, hogy megvédjék a magasfalat. 

Az AFE azonnali jogvédelem elrendelését kérte annak érdekében, hogy a 105 lakást tartalmazó épületek január 31-én megkezdett építkezése – amely az aligai löszfal megbontását is tartalmazza – ne folytatódhasson. A bíróság ezt megadta, így a magaspart egyelőre megmenekült – írta meg a 24.hu.

A Frisshírek.hu eddig is figyelemmel kísérte az eseményeket, ezután sem lesz ez másképp.

Félelem és reszketés Balatonaligán: Ma már durvább a politikai helyzet, ez visszaüthet a falura, ellenőrzéseket kaphatunk, pályázati támogatásoktól eshetünk el, se pénz, se posztó nem lesz -mondta egy helyi képviselő a perbelépés kapcsán.

Mi viszont úgy gondoljuk, természeti értékeinket minden erővel védenünk kell! Ezt várjuk el a falu vezetésétől is, akik 4/3 arányban ma mégis úgy szavaztak, nem kívánnak perbe lépni a magaspart megőrzésének érdekében, tudósított a Frisshirek.hu.

A kikötő épület nyilvános tervei: https://www.etdr.gov.hu/Nyilvanos/202200222425