2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -2o - 1o
Az ország 19 megyéjében

A Médiatanács elnöke a Népszavát támadva próbálta cáfolni, hogy baj lenne a sajtószabadsággal

frisshirek.hu, 2023. március 16. - 15:53
A Médiatanács elnöke a Népszavát támadva próbálta cáfolni, hogy baj lenne a sajtószabadsággal

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben reagált a Népszavában megjelent cikkre, amelyben egy európai parlamenti (EP-) jelentésre hivatkozva állítják: Magyarországon a független magyar médiát felszámolják. A cikkben írnak az EP-delegáció fogadtatásáról is.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A szakirodalom szerint a média függetlenségének egyik alapvető kritériuma, hogy a független orgánumnál dolgozó újságírók fokozottan szem előtt tartják a médiaetika általánosan elismert szakmai normáit

- emelte ki a Népszavának írt válaszában Koltay András, amelyet az NMHH Kommunikációs Igazgatósága az MTI-nek is megküldött. Az EP-küldöttség jelentésének napvilágra kerüléséről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk. Az elnök által emlegetett etikai normák szerinte például azt is megkövetelik, hogy ha valakiről cikk készül, akkor még annak közzététele előtt lehetőséget biztosítanak álláspontja kifejtésére.

Ezúttal ez elmaradt - ahogyan valamennyi, az esetről beszámoló médium esetében is.

- nehezményezte Koltay, majd hozzátette, hogy meglepő tanulsága az EP-delegáció látogatásának, hogy a képviselők milyen eszközökkel igyekeznek előmozdítani a szabad és független nyilvánosság ügyét. Ezen eszközök között ott szerepel a célzott kiszivárogtatás és a tények szemrebbenés nélküli eltorzítása.

Nem volt ez másként sok hasonló esetben sem, de az ember mindig jobbat remél.

Jelezte: nem tud nyilatkozni a jelentés tartalmáról, mert míg másoknak azt megküldték, azoknak, akik, mint meginterjúvolt fél a tartalmát véleményezhetnék, azonban nem.

Bízom benne, előbb-utóbb hozzánk is elér az anyag, hivatalosan is

- fogalmazott az NMHH elnöke. Közölte: a megbeszélés jobbára a megszokott, udvarias mederben zajlott.

És igen, fenntartom, hogy a média függetlensége és pluralizmusa sokkal bonyolultabb szakmai kérdések annál, mint hogy politikai furkósbotként, a szlogenek szintjén a beszélgetőtárs fejéhez verjük. De ettől még természetesen tiszteletben tartom, ha erről a delegáció egyes tagjai mást gondolnak

- tette hozzá. Az emlékei szerint 6-8 főből álló delegáció egyetlen tagjával volt élesebb hangütésű dialógusa. "A képviselő hölgy egyértelműen arra akart rávenni, hogy foglaljak állást a médiahatósági munkához semmilyen módon nem kapcsolódó politikai kérdésekben, miközben én úgy készültem, hogy ha valaki az NMHH-hoz jön, akkor nyilvánvalóan a médiahatóság munkáját és a magyarországi nyilvánosság állapotát kívánja megismerni."

Miután többször elutasította a beszélgetés értelmezhetetlen elterelési kísérletét - amelyet az illető képviselő asszonyon kívül senki más nem kísérelt meg, az elmúlt 12 évben, más hasonló alkalmak tucatjain sem -, a hivatalos rész végén, elköszönés közben, tört angolsággal tett az NMHH elnökére néhány személyeskedő megjegyzést. Ezeket Koltay András egyfelől visszautasította, másfelől jelezte, hogy a diplomácia efféle eseményekre nézve is kötelező íratlan szabályait figyelembe véve legalábbis meghökkentik a történtek. Egy másik kérdésére válaszolva kifejtette:

nem, nem kértem meg a delegációt arra, hogy ne jöjjenek többé Magyarországra, erre okom sem lett volna, továbbá az imént említett diplomáciai normákat is tiszteletben tartom. Éppen ellenkezőleg:

arra bátorítanám őket, jöjjenek minél gyakrabban, és beszélgessünk minél többet, hátha mindez jobban elősegítené a kölcsönös megértést

- fogalmazott az NMHH elnöke. "A helyzet tehát úgy áll, hogy az EP-delegáció a jelentés elfogadásának eljárásrendjét felrúgva kiadta azt a média egy részének (számomra nem egészen világos kritériumok alapján kiválasztva, kit tisztel meg ily módon), a demokrácia és a demokratikus eljárások nagyobb dicsőségére, valamint beszámol egy olyan epizódról, amely a hivatalos találkozó lezárulta után esett, eltorzítva azt, vagy közvetlenebbül fogalmazva: hazugságot terjesztve. Az efféle módszerek azon eszközök sorába tartozhat, amellyel az EP-delegáció a szabad nyilvánosságot kívánná erősíteni? Aggasztó" - panaszkodott válaszában Koltay András.

A kiemelt kép: Az NMHH által közreadott képen Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke (j2, szemben) a magyar médiapiac helyzetéről, a médiapluralizmus érvényesüléséről, valamint az uniós jogszabályok hazai alkalmazásáról tájékoztatja az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási bizottságának Magyarországon tartózkodó küldöttségét az NMHH székházában Budapesten 2022. november 4-én. MTI / NMHH