2024.02.23., péntek - Alfréd
Budapest: 8o - 9o
Az ország 19 megyéjében

A Médiatanács elnöke a Népszavát támadva próbálta cáfolni, hogy baj lenne a sajtószabadsággal

frisshirek.hu | 2023. március 16. - 15:53
A Médiatanács elnöke a Népszavát támadva próbálta cáfolni, hogy baj lenne a sajtószabadsággal

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben reagált a Népszavában megjelent cikkre, amelyben egy európai parlamenti (EP-) jelentésre hivatkozva állítják: Magyarországon a független magyar médiát felszámolják. A cikkben írnak az EP-delegáció fogadtatásáról is.

A szakirodalom szerint a média függetlenségének egyik alapvető kritériuma, hogy a független orgánumnál dolgozó újságírók fokozottan szem előtt tartják a médiaetika általánosan elismert szakmai normáit

- emelte ki a Népszavának írt válaszában Koltay András, amelyet az NMHH Kommunikációs Igazgatósága az MTI-nek is megküldött. Az EP-küldöttség jelentésének napvilágra kerüléséről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk. Az elnök által emlegetett etikai normák szerinte például azt is megkövetelik, hogy ha valakiről cikk készül, akkor még annak közzététele előtt lehetőséget biztosítanak álláspontja kifejtésére.

Ezúttal ez elmaradt - ahogyan valamennyi, az esetről beszámoló médium esetében is.

- nehezményezte Koltay, majd hozzátette, hogy meglepő tanulsága az EP-delegáció látogatásának, hogy a képviselők milyen eszközökkel igyekeznek előmozdítani a szabad és független nyilvánosság ügyét. Ezen eszközök között ott szerepel a célzott kiszivárogtatás és a tények szemrebbenés nélküli eltorzítása.

Nem volt ez másként sok hasonló esetben sem, de az ember mindig jobbat remél.

Jelezte: nem tud nyilatkozni a jelentés tartalmáról, mert míg másoknak azt megküldték, azoknak, akik, mint meginterjúvolt fél a tartalmát véleményezhetnék, azonban nem.

Bízom benne, előbb-utóbb hozzánk is elér az anyag, hivatalosan is

- fogalmazott az NMHH elnöke. Közölte: a megbeszélés jobbára a megszokott, udvarias mederben zajlott.

És igen, fenntartom, hogy a média függetlensége és pluralizmusa sokkal bonyolultabb szakmai kérdések annál, mint hogy politikai furkósbotként, a szlogenek szintjén a beszélgetőtárs fejéhez verjük. De ettől még természetesen tiszteletben tartom, ha erről a delegáció egyes tagjai mást gondolnak

- tette hozzá. Az emlékei szerint 6-8 főből álló delegáció egyetlen tagjával volt élesebb hangütésű dialógusa. "A képviselő hölgy egyértelműen arra akart rávenni, hogy foglaljak állást a médiahatósági munkához semmilyen módon nem kapcsolódó politikai kérdésekben, miközben én úgy készültem, hogy ha valaki az NMHH-hoz jön, akkor nyilvánvalóan a médiahatóság munkáját és a magyarországi nyilvánosság állapotát kívánja megismerni."

Miután többször elutasította a beszélgetés értelmezhetetlen elterelési kísérletét - amelyet az illető képviselő asszonyon kívül senki más nem kísérelt meg, az elmúlt 12 évben, más hasonló alkalmak tucatjain sem -, a hivatalos rész végén, elköszönés közben, tört angolsággal tett az NMHH elnökére néhány személyeskedő megjegyzést. Ezeket Koltay András egyfelől visszautasította, másfelől jelezte, hogy a diplomácia efféle eseményekre nézve is kötelező íratlan szabályait figyelembe véve legalábbis meghökkentik a történtek. Egy másik kérdésére válaszolva kifejtette:

nem, nem kértem meg a delegációt arra, hogy ne jöjjenek többé Magyarországra, erre okom sem lett volna, továbbá az imént említett diplomáciai normákat is tiszteletben tartom. Éppen ellenkezőleg:

arra bátorítanám őket, jöjjenek minél gyakrabban, és beszélgessünk minél többet, hátha mindez jobban elősegítené a kölcsönös megértést

- fogalmazott az NMHH elnöke. "A helyzet tehát úgy áll, hogy az EP-delegáció a jelentés elfogadásának eljárásrendjét felrúgva kiadta azt a média egy részének (számomra nem egészen világos kritériumok alapján kiválasztva, kit tisztel meg ily módon), a demokrácia és a demokratikus eljárások nagyobb dicsőségére, valamint beszámol egy olyan epizódról, amely a hivatalos találkozó lezárulta után esett, eltorzítva azt, vagy közvetlenebbül fogalmazva: hazugságot terjesztve. Az efféle módszerek azon eszközök sorába tartozhat, amellyel az EP-delegáció a szabad nyilvánosságot kívánná erősíteni? Aggasztó" - panaszkodott válaszában Koltay András.

A kiemelt kép: Az NMHH által közreadott képen Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke (j2, szemben) a magyar médiapiac helyzetéről, a médiapluralizmus érvényesüléséről, valamint az uniós jogszabályok hazai alkalmazásáról tájékoztatja az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási bizottságának Magyarországon tartózkodó küldöttségét az NMHH székházában Budapesten 2022. november 4-én. MTI / NMHH