Negyedjére érkezett hazánkba Nick Vujicic, aki annyira fontosnak tartja a Magyarországon végzett szolgálatát, hogy kiemelte,
évente akar majd újralátogatni hozzánk.

Emelte ki ezt úgy a Papp László Sportarénában tartott telt házas eseményén, hogy hozzátette, ez nem egy népszerűséget kereső megjegyzés a részéről, amit minden állomáshelyén elmond. Meg szokta vallani azt is, ha úgy érzi, oda többet már nem tér vissza, hazánkról azonban azt érzi, különösen fontos az Úr számára, ezért mindenképp visszatér. Az esemény az Ez az a nap! és a Nem Adom Fel Alapítvány, továbbá a kormány szervezésében valósult meg - az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatóról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára érdemére váljon az, hogy bár ő is felszólalt az esemény elején, a propagandát mellőzte.

Sajnos óhatatlanul e nélkül is volt egy kis kampány íze az egész eseménynek, hiszen elhangzott, hogy a mostani Magyarország mutat példát Európa számára - de erről legalább nem az államtitkár beszélt. Soltész Miklós rövid köszöntőjében azt emelte ki, hogy mennyire fontos, hogy Nick Vujicic-et vállalták szülei, hogy megszülethetett, mert csodás és megerősítő szolgálata által ennek köszönhetően gazdagodhatunk mindannyian. László Viktor, az Ez az a nap! Alapítvány nevében pedig felsorolta a közösség további nagy dicsőítő alkalmait, amelynek egyikére Veszprémben, mint Európa Kulturális fővárosában kerül majd sor.

A Golgota Gospel kórus lelket emelő, és az eseményre hangoló darabjai, majd a köszöntők után kapott szót a színpadon a kezek és lábak nélkül született Nick Vujicic, aki szinkrontolmácsolás keretében tartotta meg előadását. A szerb bevándorlók szüleiként Ausztráliában élő motivációs tréner jelenleg már Amerikában él, és a világ számos pontján tart igehirdető, bátorító előadásokat, mellette az Élet Lábak Nélkül nevű szervezetével szerteágazó szolgálati tevékenységet folytat.

Ha nem szólt volna egy szót sem, személye akkor is erős motivációt és vigasztalást jelenthetett volna sokunk számára,

hiszen valóban kész csoda az ő élettörténete, amelynek egyes elemeit meg is osztotta hallgatóságával. Se keze, se lába, mégis miatta megtelik a Papp László Aréna. Az élete teljes, feleségével és négy gyermekével boldog családot alkotnak, és most örökbefogadáson gondolkodnak. Mi kell ennél több?

Nick azonban nem azért jött immáron negyedjére Budapestre, hogy hallgasson. Ahogy László Viktor az elején, úgy ő is rögtön egyértelművé tette, hogy hitvallást is tesz majd az esten. Tanított is a Szentírásból, de ami talán fontosabb, megvallotta saját küzdelmét, és - meggyőződése szerint - elhozta Isten üzenetét a jelenlévők és az online közvetítésén bekapcsolódók, de még azok számára is, akik jelen soraim által olvassák szavait, hogy

Isten feltétel nélkül szeret.

Előadásának talán igazán erős, személyes és érzelmes pontja is volt. Az egyik azon szavai, amikor elmesélte, hogy 10 éves korában öngyilkos akart volna lenni, mert bár szülei őszinte szeretettel vették körül, az iskolában rengeteg bántás érte. A kádba szerette volna fojtani magát. Akárcsak a Testről és lélekről című film fájdalmas jelenetében (teszem hozzá én). Itt azonban nem a megszólaló telefon mentette meg Nick Vujicicot, hanem mert beugrott számára az a kép, ahogy szüleinek a sírja fölött megszakad a szíve, és ekkor meggondolta magát.

Bár elköteleződött az életben maradás mellett, a depressziós évek még nem értek véget számára.

Az igazi fordulatot az jelentette, amikor elolvasta a János evangéliumának egyik, életére rímelő történetét.

A vakon született meggyógyítását. Az evangéliumi példázatban megkérdezik Jézust, hogy miféle vétek miatt kapta ezt a sanyarú sorsot ez az ember. Mire Jézus azt feleli, hogy azért kapta ezt a sorsot, hogy Isten hatalma megnyilvánulhasson általa. Szavait követően pedig a jézusi gyógyítástörténetek között egyedülálló módon lát hozzá az Úr a vak látásának helyreállításához. A homokba köp, amelyből sarat csinál, és azzal keni meg a beteg szemeit, amelyek aztán látóvá válnak.

Nick Vujicic erre felkiáltott, nem a csoda ragadta meg ebben a történetben, hanem a vak "vak" bizalma.
Hányszor alázhatták meg helyzete miatt, erre amikor egy szent embertől segítséget kér az is a földre köp, aztán sarat ken a szemére? Ő mégis engedelmesen és alázattal tűri végig a történteket, amelynek a végén felnyílik a szeme a világ világosságára.

Ennek a történetnek a hatására letette az Istennel perlekedő fegyvereit, és ezzel a feltétel nélküli bizalommal helyezte le Isten kezébe életét és sorsát, amelynek szemünk előtt bomlanak ki mind a mai napig gyümölcsei.

És bár csonka kis végtagja által megtanult teljes életet élni, hisz Isten hatalmában. Megvallotta azt is, hogy számos csodát és gyógyulást látott már ő is életében, és tudja, hogy ha Isten akarja, akkor nőhetnének lábai és kezei. Éppen ezért, hogy Isten hatalmasságában vallott hite meg ne inogjon, mindig tart a szekrénye mélyén egy sportcipőt,

ki tudja, egyszer még jól jöhet majd?!

Bárhogy is dönt majd az Örökkévaló, Nick Vujicic élete már most is példa és erő sokunk számára, és talán tanul majd valamiféle alázatos bizalmat tőle Orbán Viktor is, akivel magyarországi látogatása alkalmával szintén találkozik majd a motivációs tréner.

A kiemelt kép forrása: MTI / Mónus Márton