Azonnali alezredesi kinevezésről még soha sem hallottam – erről beszélt a Magyar Hang egyik forrása annak kapcsán, hogy Novák Katalin férje egyből alezredesi pozícióra szerződött a Magyar Honvédséghez. A honvédség mindezt azzal indokolta, hogy „a rendfokozat megközelítőleg tükrözi a végzettségét, szakmai tapasztalatait, iskoláit, valamint a közjogi szerepét”. Ám nem csak az elnök férje lépett óriásit a ranglétrán, a NER-ből ismert Böszörményi-Nagy Gergely főhadnagyként lépett be a seregbe, követte a híreket a Frisshirek.hu is. 

A Kutyapárt, ahogy tőlük azt oly jól megszokhattuk, követi a híreket, így gyorsan reagált arra a napokban kipattant ügyre is, miszerint Novák Katalin köztársaság elnök férje egyből alezredesi pozícióra szerződött a Magyar Honvédséghez. Ez abból derült ki, hogy Veres István – aki az MNB-nél pénzpiaci igazgatóként dolgozik – néhány hetes katonai felkészítéséről és esküjéről videó is készült, így kiderült, hogy már az első beöltözésekor alezredesi rendfokozatú sapkát öltött, és így láthattuk az eskütétel pillanataiban is.

A Veres István kinevezéséért is felelős MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság egy, a Facebook-oldalukon érkező kérdésre – „és mitől lett alezredes” – így reagált: „… Veres István Úr önkéntes műveleti tartalékos katonaként alezredesi rendfokozatra szerződött. Ebben az állománykategóriában ez a rendfokozat megközelítőleg tükrözi a végzettségét, szakmai tapasztalatait, iskoláit, valamint a közjogi szerepét”.

Novák Katalin megrendelte, az adófizetők pedig kifizették a 40 nap alatt alezredessé avanzsáló férje imázsvideóját

Egészen rendkívüli, de válaszolt Novák Katalin köztársasági elnök hivatala a Magyar Hang kérdésére, amely azt firtatta, ki rendelte meg az államfő férjének, Veres Istvánnak a katonaheteiről szóló filmet.

Veres István eskütételét és képzését egy rövidfilm is végigkísérte, ennek hátteréről érdeklődött a lap. A Köztársasági Elnöki Hivatal költségeket érintő válasza a következő:

„A köztársasági elnök közösségi médiás felületeire csak az elnök tevékenységével összefüggő tartalmak kerülnek fel, amely tartalmakat minden esetben a Sándor-palota készíti el.”

Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy az alkotás valószínűleg közpénzből készült, azt azonban nem árulták el, hogy mennyiből. Hozzátették még, hogy a first gentlemannak „teljesen megfelel az iskolai végzettsége, szakmai tapasztalata, civil szakmai beosztása, valamint életkora alapján az alezredesi hadi beosztású hely betöltésére, az ehhez szükséges kiképzést elvégezte”. 

A Sándor-palota azt is írta, hogy önkéntes műveleti tartalékosként Veres Istvánt nettó 200 ezer forintos rendelkezésre állási díj, aktív szolgálata alatt pedig a főtiszteknek járó nettó bő 460 ezer forint illeti meg, ezt a pénzt azonban teljes egészében a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítvány részére ajánlja fel. Ez persze valóban nagyvonalú gesztus, persze a Magyar Nemzeti Bank pénz-és devizapiaci igazgatójától talán ez joggal elvárható, hiszen sem ő, sem felesége, az államfő havi bruttó 4 és fél milliós keresete miatt nem nélkülöznek, nem valószínű, hogy rászorulnak az ársapkás termékekre. Bár nyolc ingatlan vana nevén van, így annak fenntartása, persze, ha nincs bérben, sok pénzbe kerül - írta meg a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra kerülésekor a Népszava.

A Sándor-palota mindemellé tagadta, hogy összeférhetetlenség állna fenn azáltal, hogy az alezredessé kinevezett Veres István jelen állás szerint egyszerre tölt be vezető pozíciót a Magyar Honvédségnél és a kormánytól, valamint politikai ciklusoktól elvilekben független Magyar Nemzeti Banknál.

De ne feledjék, addig is jelentkezzenek a képzésre! Hátha épp a Kutyapárt birtokában a titok, hogy kell ezt csinálni.

Fotó: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD