Ami itt van Magyarországon, az a mohóságnak, a gusztustalanságnak a netovábbja, ettől nincs lejjebb - mondta a cinikusan pofátlan esetről egy rendvédelmi szakértő. Példa nélküli, hogy valaki alezredesként kezdje el a katonai karrierjét - írta meg még hétfőn a Frisshirek.hu is. 

Veres István pár hetes katonai felkészítéséről és esküjéről videó is készült, amiben persze látható, hogy Veres bemelegít, menetel, lőgyakorlaton vesz részt. Egy bökkenő van, mégpedig az, hogy Veres Istvánnak nem kell jól lőnie: ő eleve alezredesi pozícióra szerződött a Magyar Honvédséghez. Ahogy egy rendvédelmi szakértő, Szabó Sándor Youtube-videójában megjegyezte, Novák Katalin férje már az első beöltözésekor alezredesi rendfokozatú sapkát öltött, így láthattuk az eskütétel pillanataiban is.

A felvételen az is látszik, hogy Veres István már 2022. november 30-án megkötötte az önkéntes műveleti tartalékosi szerződését, a jogi aktushoz készített emlékplaketten pedig már eleve „t. alezredesként említik őt.

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság egy, a Facebook-oldalukon érkező kérdésre – „és mitől lett alezredes” – így reagált:

„… Veres István Úr önkéntes műveleti tartalékos katonaként alezredesi rendfokozatra szerződött. Ebben az állománykategóriában ez a rendfokozat megközelítőleg tükrözi a végzettségét, szakmai tapasztalatait, iskoláit, valamint a közjogi szerepét”.

Hogy Veresnek Istvánnak milyen közjogi szerepe lehet, nem egyértelmű. Persze ő a first gentleman, amihez megfelelő státusz is jár neki. A lapnak nyilatkozó névtelen forrás nem tudott arra példát mondani, hogy valakit tartalékosként ilyen magas rendfokozatra emeljenek. „Olyanról már hallottam, hogy egy egyetemi docens jelentkezett önkéntes tartalékos katonának, és civil képesítése miatt századosként kezdhette el szolgálatát. Azonnali alezredesi kinevezésről viszont még soha.” Normál katonai üzemmódban ilyen magas rendfokozatba csak 20-25 év kiváló szolgálat után szoktak kerülni nyugállományú, de tartalékosként a honvédség kötelékében maradó katonák.

A lap az összes érintett hivatalt megkereste az alábbi kérdésekkel, amire persze válasz miért is érkezett volna:


Veres hogyan válhatott 40 napos kiképzése után alezredessé,

• milyen munkát kan majd a honvédségnél
• érdekében közbenjárt-e Novák Katalin,
• katonai megbízása nem összeférhetetlen-e, tekintve jegybanki pozícióját, és felesége honvédségi főparancsnoki státuszát.

Ám januárban, Veres kinevezését megelőzően, volt egy hasonló eset, írja a lap. A kormányközeli vállalkozóként ismert Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál ügyvezetője, a MOME kuratóriumi elnöke is angyalbőrbe bújt. Ő is önkéntes tartalékos lett, és a Facebookon elérhető felvételek alapján egy csapatban kapott kiképzést Veressel. Böszörményi-Nagy főhadnagyi rendfokozatot viselt a későbbi felvételeken.