Az elmúlt 13 év legbékésebb ülése volt a mai. Szinte mindenben egyetértettünk a közel 30 napirendi pont tárgyalása kapcsán

- számolt be Budai Lóránt polgármester Facebook-oldalán a költségvetésről döntő képviselő-testületi ülésről. A tanácskozás a január 15-i időközi választást követő első "rendes" ülése volt az új testületnek, miután február 1-én a megválasztott politikusok letették az esküt és megalakult a közgyűlés. (Beszámolónkat az ünnepségről a frisshirek.hu-n az alábbi linken olvashatják.)

A február 1-ei megalakuláson még nem álltak föl teljesen a bizottságok, mert az időközi választáson súlyos vereséget szenvedő kormánypárt arról nem tudott sajátjai körében megállapodásra jutni, a testületi ülésre azonban már megszülettek a személyi döntések, így kiegészült az a bizottsági keret, amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk. Ahogy a február 22-i tanácskozáson tett esküt Bódis Béla is, a testület egyetlen fideszes képviselője, aki a február 1-i alakuló ülésen még nem vett részt.

A tanácskozás legfontosabb pontja a 2023-ra vonatkozó költségvetés megszavazása volt, amelyet az elmúlt évekhez képest már-már katartikus változásként:
egyhangú szavazással fogadtak el.

Ahogy azt korábban a Szeretlek Jász-Nagykun-Szolnok Facebook-oldalon is nyomon követtük, tavaly a zárszámadás elfogadása is pengeélen táncolt a városban. Több tanácskozást kellett összehívni ahhoz, hogy a DK-s Gedei Józseffel és a Mi Hazánk-os Dobrán Gyulával kiegészülő Fidesz-frakció megszavazza azt. A költségvetés támogatása mellett Budai Lóránt beszámolójából a múlt heti testületi ülésen döntöttek

az idei fejlesztésekről, a közmunkaprogram folytatásáról, a fiatalokkal való együttműködésről és a város vagyonának kezeléséről. Mindemellett zárt ülésen határoztunk a város kitüntetettjeiről is. Köszönöm mindenkinek az - általam sosem tapasztalt – egyetértést és a békés döntéshozást!

- zárta bejegyzését a városvezető Facebook-oldalán. Balogh Béla alpolgármester a testületi ülésen ismertette a jászberényi költségvetés nehéz helyzetét:

100 millió forint bevételnövekedés áll szemben 1 milliárd forint kiadásbővüléssel.

Ezt a 900 millió forintos lyukat kellett ebben a költségvetésben kezelni. Ezzel kapcsolatban Budai Lóránt is a költségeket egybefogó rendeletet "nem szokványosnak" nevezte, hozzátéve azt, hogy igaz, 2019 óta egyetlen év sem volt "szokványos" a városban és az országban.

A kiemelt kép forrása: Budai Lóránt Facebook-oldala