Déryné Művelődési Központ dísztermében meghirdetett alakuló ülést Budai Lóránt, a január 15-én nagy többséggel újraválasztott polgármester nyitotta meg, aki megállapította, hogy

a 15 képviselő helyett csak 14-en vannak jelen, de így is határozatképes.

Aztán Szabó Csaba, a Helyi Választási Bizottság elnöke vette át a szót, aki maga is kiemelte, hogy ismételten fölényes többséggel nyerte el a városvezetői tisztséget Budai Lóránt, amely kijelentést spontán taps követett. Elmondta azt is, hogy az időközi választással kapcsolatban csak 3 folyamodványt kellett megvizsgálni.

A megválasztott képviselőket név szerint felsorolták, így kiderült, hogy a kompenzációs listáról bekerültek közül hiányzott egy képviselő. A valaha fideszes, most függetlenként mandátumukat felvevő városi politikusok nevének felolvasását érezhetően szerényebb taps követte a teremben. Ezt követően Budai Lóránt kapott szót, aki polgármesteri esküjét immár másodjára letéve, megtarthatta köszönőbeszédét.

Zavarban vagyok, bár ez rám nem jellemző

- kezdte szavait, amit köszönetmondással folytatott. A magas részvétellel kapcsolatban kiemelte, hogy

Jászberény egy különleges hely.

Készülve az alakuló ülésre, és arra, hogy beszédet kell tartania, 2008 jutott eszébe. Az a pillanat, amikor megszületett az első gyermeke, és a családjából valaki megkérdezte, neki tényleg van olyan ambíciója, hogy bekerüljön a városi testületbe:

határozott igennel felelt rá.
Igen, van. Hiszem, hogy lehet változtatni, tisztességesebben, jobban csinálni

- jelentette ki akkor, és emellett a meggyőződés mellett akkor is kitartott, amikor akár a legutóbbi időkben is, a legjobban akarták eltaposni.

Tudtam, hogy ki kell állnom valakiért és valakikért. Azóta pedig bebizonyosodott, hogy nemcsak a város vezetését lehet átalakítani, hanem az emberek gondolkodását, szemléletét is. Ez a legtöbb, amit egy közszereplő elérhet

- vallotta meg Budai Lóránt. A városvezetői ars poetica-jának lényege pedig az együttműködés, akár még szembeszél ellenére is. Jó szándékkal, hitelességgel, munkával. Megtalálni a közös nevezőt, áthidalva világnézetet és pártállást. A jövővel kapcsolatban kitért arra, hogy bár most fel kellene vázolnia egy víziót, de talán még soha nem alakult meg testület ilyen rövid mandátummal, hiszen jövő tavasszal ismét választ majd a város.

Mit tudok ígérni erre a rövid időre?

- tette fel a kérdést, amelyet meg is válaszolt, megjegyezve azt, hogy már szóltak neki, ne ismételje annyiszor, hogy nehéz helyzetben van a város, de hát ez az igazság!, vetette közbe. Több mint egy milliárd forintos támogatást nyertek pályázatokon, amelyet a város javára fordíthatnak majd a következő hónapokban. Ezen kívül pedig minden polgár együttműködésére, partnerségére számít.

Lehet ebben a városban béke, egyetértés, még akkor is, ha vitázunk, maradjanak a viták egy olyan asztalnál, ahonnan úgy állunk fel, hogy közös az akarat. Nem ülhetünk le, és nem csüggedhetünk, hogy elérkezett a Kánaán, dolgoznunk kell tovább, erre kérek mindenkit, még azt is, aki még nem ül itt

- ismertette a városvezető, kitérve arra, hogy bár nem mindenki részéről tapasztalt az elmúlt években együttműködést, most mindenkinek ismét kezet nyújt. Beszédét pedig a következő kéréssel zárta:

a választásoknak vége, kérek mindenkit, képviselőt, szimpatizánsokat, újságírókat, ne bántsuk egymást tovább, mutassuk meg, hogy békével is lehet vezetni egy várost. Mutasson erre is példát Jászberény!
Köszönöm, Jászberény!

- kijelentését követően pedig vastapssal ünnepelte az alakuló ülésre érkező polgárság, az új ciklus kezdetét.

Ezt követően a rendkívüli ülés szárazabb része következett. Megválasztották a bizottságokat, amelyek között ismét megalakult a Fidesz által az elmúlt években felszámolt közbeszerzés ügyi bizottság is.

Az alpolgármester személyének megválasztása előtt Budai Lóránt ismét szót kért, hogy kiegészíthesse a jelölést.

A bevált recepten nem szeretnénk változtatni, ezért Balogh Bélát jelölöm ismét. Volt ugyan egy olyan is, ami nem vált be, a múlt hibáiból sosem késő tanulni

- ezzel arra a Gedei Józsefre utalt, akit 2019-ben alpolgármesternek jelölt, de 2022-ben lemondott, és a fideszes országgyűlési képviselővel, Pócs Jánossal kezdett együttműködni. Ő kezdeményezte a testület tavalyi feloszlatását. Majd Budaiék hatalmas januári sikerét követően bejelentette, hogy visszavonul a politikától.

Az alpolgármester személyéről aztán titkosan szavaztak a városatyák. Amikor annak egyhangú eredményét felolvasták, azt spontán taps és üdvrivalgás fogadta a polgárok részéről. Amely azt is jelezte, hogy új korszak, végre béke köszönhet a jászberényi közéletre.

Isten áldja Jászberényt, köszönöm szépen, hogy itt voltak!

- zárta az ülést Budai Lóránt, amelyet vastaps fogadott a polgárok részéről.

A kiemelt képet a szerző készítette.