Ahogy arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, február 1-én másodfokon is elmarasztalta a bíróság zaklatásért azt a Pető Attilát, aki elsőként vállalta névvel és arccal, hogy papi abúzus áldozata lett. Pető Attila évekkel áldozattá válása után minden erejét összeszedve megkereste az egyházat, hogy szembenézhessen a történtekkel, felmentse az érintett papot, tőle pedig bocsánatot kérjen.

Az egyház erre ugyan rászánta magát, felmentette a papot, sőt, később a Magyar Katolikus Püspöki Kar bocsánatot kért minden áldozattól,
Pető Attilát mégsem vonták be az ügy tisztázásába.

Mivel az egyház belső vizsgálatáról az egyházi elöljárók őt nem értesítették, ezért egyre határozottabban és erőszakosabban kérte tőlük a megfelelő lépéseket, amely miatt két pap addig süllyedt, hogy zaklatásért beperelje Attilát. Bár később vissza akarták vonni a pert, ezt Magyarroszágon nem lehet megtenni, így a bíróság végül az áldozatot ítélte el.

Ebben az ügyben szólalt meg most Hodász András, aki - mint arról a frisshirek.hu-n már írtunk - augusztus végén kérte papi szolgálatának (egyelőre) ideiglenes felfüggesztését. Az anyagi gondokkal küzdő Szemlélek portálon közzétett írásának már a címe is beszédes:

Plébánián megrugdosott ajtó.

A Pető Attilát beperlő papok és a bíróság főérve ugyanis az volt, hogy egyszer Attila még az ajtót is megrugdosta, mert nem kapott választ, és mert azt nem nyitották ki előtte. Hodász András

a szövevényes és szomorú történetnek ezt az elemét emelte ki, hogy saját, mély érintettségét megvallja.
Serdülőkorában ő is egy pap szexuális visszaélésének áldozata lett.

Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy még sok-sok évvel később is dühkitörés lesz úrrá rajta, ha ezt az érzékeny témát megpedzik a társaságában. Elmesélt egy konkrét esetet, amikor egy apával arról vitatkozott, miként kell a gyermekeket felkészíteni arra, hogy képesek legyenek megvédeni magukat abuzáló felnőttekkel szemben. Az apa tiltakozott, hogy ebbe a gyermeket nem szabad belevonni, mire egyszercsak Hodász András őrjöngve üvöltözni kezdett, és szó nélkül ott hagyta a társaságot.

Ahhoz, hogy megértsük a megrugdosott ajtót, a felborított asztalt, a földhöz vágott üveget, tudnunk kell valamit: a szexuális visszaélés áldozatai nagyon erős, majdnem kezelhetetlen mértékű haragot élnek át, amit viszont a körülmények miatt elfojtanak magukban

- írta saját példáját is felhozva szemléltetésként Hodász András. Ilyen pillanatokban az áldozat ugyanis újra éli azt a haragot, amit a visszaélés pillanatában nem lehetett, nem mert vagy nem tudott kifejezni, és kontrollálatlanul tör elő. Ezeket megosztva Hodász Pető Attilát is megszólította írásában:

Szóval ahogy most olvastam Attila történetét, az jutott eszembe, hogy nekem ismerős ez a rugdosás, ez a harag, és megértem. Attila! Igazad volt, és jól tetted! Dühös voltál, mert megélted, hogy azok, akiknek meg kellett volna védeniük téged húsz évvel ezelőtt, sem akkor, sem most nem védtek meg.

Hodász András írásának további részében hangsúlyozza, hogy a látszat ellenére az egyház komoly munkát végez önmagán, hogy szembenézzen bűneivel, és a jövőben megelőzze azokat. A papi szemináriumban külön oktatják is ezt, és gyermekvédelmi bizottságot is felállítottak. Azonban szerinte valami még hiányzik:

nem az Egyházból, hanem a teljes magyar társadalomból: hogy megértsük, mi zajlik az áldozatok lelkében, mert akkor tudunk empátiával fordulni feléjük, és megadni nekik mindazt, amire valóban szükségük van.

Hodász András ugyanis felhívja arra a figyelmet, hogy a társadalomban jelen van az áldozathibáztatás kultúrája, amellyel le kell számolnunk, mert amikor az áldozat ül a vádlottak padján, akkor az a társadalom szégyenének a pillanata, emberségünk mélypontja - tette hozzá a felfüggesztését kérő pap. Írását a jövőre szóló tanulsággal zárta:

Tanuljuk meg egyszer s mindenkorra: ha nyitva van az ajtó, akkor nincs mit megrugdosni.

Reagált a főegyházmegye

A Magyar Nemzet kormánylap az esettel kapcsolatban megkereste az Esztergom–budapesti Főegyházmegye sajtóosztályát, ahol Zsuffa Tünde sajtószóvivő azt írta a lapnak:

Hodász András atya az eset kapcsán semmiféle bejelentést nem tett a főegyházmegye felé, így ők is a sajtóból értesültek a plébános bejegyzéséről. „Ez azért is különös, mivel Hodász András a betegszabadsága óta is kapcsolatban áll a főegyházmegye munkatársaival”

– jegyezte meg a szóvivő.

A kiemelt kép forrása: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 2021 Facebook-oldala