Az index.hu kérdésére elárulták, hogy az első létesítmények várhatóan három éven belül elkészülnek. Biztosították az aggódókat arról, hogy  állítják, talaj- és talajvízszennyezés nem várható.

„A számított levegőterhelése a túlbecslések ellenére, a telephelyen belül is az egészségügyi határérték alatt fog maradni. A projekt nem jelent környezeti és egészségügyi kockázatot”

– írták.

A vállalat azt is közölte, hogy telephelyeiken világszerte a „jó szomszéd” filozófiáját követik a gyárakat körülvevő közösségekkel, a helyi lakosok jólétét tekintik elsődleges szempontnak:

„számunkra Debrecenben a lakosság vízellátásának biztonsága az első helyen áll. Az üzem vízfogyasztása nem veszélyezteti a helyi ivóvízellátást. A lehető legkörnyezetbarátabb technológia alkalmazása miatt az üzem átlagosan 3378 köbméter/nap vízfogyasztást fog eredményezni, és számításaik szerint Debrecen jelenlegi vízfogyasztásához képest ez nem jelentős mennyiség”

– állították. Megírta a Frisshirek.hu is, hogy ezt az állításukat kérdőjelezi meg egy tanulmány, amit gyorsan levettek a kormányhivatal oldaláról, mert állítólag téves volt benne a fogalmazás, és javításra kérték a fogalmazóját. 

Hogy ez mennyire nyugtatja meg a helyieket? Nos, az előzmények tükrében semennyire. 

Fotó: Autonavigátor weboldala