Jármi Péter, az LMP megyei elnöke a tüntetésen arról beszélt, hogy nem csoda, ha „egymásba érnek a nemzeti konzultációk”, hiszen senki sem kérdezte a helyiek véleményét. Emlékeztetett, Orbán Viktor régebbi mondatára, ami a netadó elleni tüntetésen hangzott el, miszerint

a kormány nem kommunista, hogy a nép ellenében hozzanak intézkedéseket.

Kijelentette: ezért az LMP azt követeli, bizonyítsa, hogy a kormány ne legyen kommunista, ne építse meg a CATL a gyárát.

Kozma Éva mikepércsi édesanya itt is beszédet mondott, melyben felidézte, hogy a hatóságok csak maszatolnak, bármit kérdez. Papp László polgármesternek felróta, hogy a tiltakozók kifogásait anomáliának nevezte, sőt kikérte a magáét a fideszes influenszerektől, akik lehazaárulózták. 

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője szerint nem szabad hagyni, hogy a kormány idegeneknek feláldozza az ország, a debreceniek vízkincseit. Így is több helyen probléma a környéken az egészséges ivóvíz biztosítása, hiszen a gyár is egy városnyi vizet használ fel. Példaként a zengői civilek tiltakozását hozta fel, amivel sikerült megakadályozniuk a NATO-lokátort.  

„Ez lehet a Fidesz Bős-Nagymarosa”

Horváth Nándor László, a Debreceniek az akkumulátorgyárak ellen nevű szerveződés egyik tagja beszédében úgy fogalmazott, hogy

aki vezetésre törekszik, az nem megosztani akar. Az akar megosztani, aki uralkodni akar

– jelentette ki. Ők adták át a 12 ezer aláírást tartalmazó petíciót a demonstráció előtt Szekeres Antal debreceni jegyzőnek, ahogy a Frisshirek.hu is megírta. 

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az akkugyáraknak az elhasznált akkukat is fogadniuk kell.

Annyi gyárat telepít a kormány, hogy így akkumulátorgyár-hulladék lesz az ország

– jelentette ki. Ennek megakadályozására nyújtottak be országos népszavazási kérdést, hogy ne épülhessen több akkumulátorgyár Magyarországon az emberek véleménye ellen. Elmondta, tart attól, hogy a kormány minden erővel meg fogja ezt akadályozni, de akkor mennek tovább, és másik kérdést nyújtanak be. Emlékeztetett továbbá a Bős-Nagymarosnál tervezett vízi erőmű ügyére, amelyet az előrehaladottabb állapota ellenére sikerült megállítani, és a rendszerváltás szimbóluma lett. Bízik benne, hogy az akkumulátorgyárak elleni tiltakozás ezt az ügyet a Fidesz Bős-Nagymarosává teheti.

Fotó: youtube vágókép