A mai napon átadta a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csapata az aHanggal együtt azt a petíciót, amelyben már 12 ezernél is több ember kéri Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét, hogy a külföldi multik helyett a helyi lakosok érdekeit vegye figyelembe és tegyen meg mindent azért, hogy ne épüljön akkumulátorgyár a városban.

A petíció indítói a polgármesternek szerették volna személyesen átadni az aláírásokat, azonban előzetesen azt a hivatalos választ kapták, hogy Papp László nem fog részt venni az eseményen, helyette Szekeres Antal, a város jegyzője fogja majd átvenni azt.

Völgyesi Márton, a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csapatának képviselője a petíció átadásakor elmondta, hogy várják a polgármester válaszát, hogy mikor fogadja a helyi civileket, ahol egyeztetni tudnak az akkumulátorgyárról. 

Körülbelül 50-100 résztvevő gyűlt össze az átadásnál, az aktivisták pedig "ajándékkal" is készültek a városvezetők számára. A petíció mellett átadtak egy doboz házi pogácsát

"szigorúan határérték alatti károsanyag-tartalommal"

– reagálva ezzel a városvezetés kijelentéseire, miszerint az akkumulátorgyár is csak a határérték alatt bocsát ki káros anyagokat - írja közleményében az aHang.

A hang.hu tudósításában írják, hogy Pintye Andrea, a szomszédos Mikepércsen élő anyuka – háromgyermekes kismama – a városháza előtt tartott beszédében kiemelte:

az akkumulátorgyár megépítéséről az emberek feje felett született döntés. Szavai szerint „nem lehetünk az a generáció, amelyik tétlenül nézi a pusztítást”. Szerinte az állam szembe megy az emberek érdekeivel, hiszen tiszta vízre, levegőre, termőföldekre van szükség.

A résztvevők összefogását kérte abban, hogy adjanak be 

A fiatal nő üzent a Bohár Dániel és Deák Dániel kormánypárti influenszereknek, az Origo és a Magyar Nemzet néven megjelenő sajtótermékeknek: elég a kontroll nélküli félretájékoztatásukból.

A petíció átadását követően a résztvevők átvonultak a Csapó utcába, ahol 18 órától az LMP szervez tüntetést, és ahol több helyi civil is felszólal az akkumulátorgyár építése ellen.

Fotó: Magyar Építők weboldala