Rapport Richárd, nemzetközi élvonalban versenyző sakkozó az éves minimálbér kevesebb mint felét kapta meg tavaly

– derült ki a Magyar Sakkszövetség adataiból, amit Szabó Tímea országgyűlési képviselő kért ki.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, tavaly szeptemberben jelentették be hivatalosan, hogy a legjobb magyar sakkozó, Rapport Richárd román színekben folytathatja pályafutását.

A magyar sakkszövetség tiltakozott a nemzetközinél, és próbált harcolni a játékos megtartásáért. Időközben a románok kifizették az 50 ezer euró – nagyjából 20 millió forintnak megfelelő – bánatpénzt, így Rapport már nekik sakkozik.

Egyébként – mint megírtuk – a Rapport-ügy kezelése miatt ketten is lemondtak az elnökségi tagságukról a sakkszövetségben.

A Telex cikke szerint Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Magyar Sakkszövetséghez fordult közérdekű adatigényléssel, hogy kiderüljön, pontosan mekkora támogatásokat nyújtottak az elmúlt évben Rapportnak.

A sakknagymester szégyenletesen méltatlan, mindösszesen egymillió forintos éves támogatási összegben részesült

– írta a képviselő vasárnap a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy

ez hozzávetőleg egy átlagos másodosztályú labdarúgó havi bére, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves minimálbérnek – 2 008 800 forintnak – pedig kevesebb mint a fele.

Egyébíránt a Magyar Sakkszövetség arra kérte Szabót, hogy az amúgy közérdekű adatokat ne hozza nyilvánosságra.

Szégyelljék magukat, és gondolkozzanak el: Rapport és a Liu testvérek után kit veszítünk még el a korrupt sporttámogatások miatt?

– tette fel a kérdést Szabó Tímea.

Fotó: Facebook/Szabó Tímea oldala