Exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, amelyből egyebek mellett kiderül, hogy a két olimpiai bajnok gyorkorcsolyázó többször is egyeztetett a Magyar Országos Korcsolyázószövetség vezetőivel, hogy tartsa egyben az edzői stábot, mert közösen szerezték meg a magyar rövid pályás gyorskorcsolyasport első olimpiai aranyérmét 2018-ban Pjongcsangban, sőt négy évvel később Pekingben egy újabb aranyérmet és egy bronzot is.

A testvérpár hozzátette,

a szövetség eltitkolta, hogy edzőjükkel Dzse Szu Csunnal csak rövid távú szerződést kötött, amely nem tart a következő téli olimpiáig. Mindezek után megingott a bizalmuk a szövetségben, s mivel szeretnének további sikereket elérni, az országváltás mellett döntöttek.

Az interjúból az is kiderült, hogy a két gyorskorcsolyázó szerződése már március 31-én lejárt, vagyis nem terhelték költséggel a szövetség számláját, illetve azt a némileg meglepő kijelentést tették, hogy egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy Kínában folytatják. Ugyanakkor egyértelművé tették, hogy

a karrierjük a fontos, és ezért vállalják a szövetség által felvetett költségek visszafizetését is.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt: véget érhet a magyar gyorskorcsolya aranykora, miután országot váltanak az olimpiai bajnok Liu fivérek.

A Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnöke, Kósa Lajos többször is megszólalt az üggyel kapcsolatban: elmondta, hogy nem egyszer tárgyalt a testvérekkel, de nem tudta őket maradásra bírni. Emellett arról is beszélt, hogy örök hálával és köszönettel tartozunk a két Liunak, amiért a magyar gyorskorcsolyasportot a világ vezető hatalmai közé emelték.

A szövetség korábban közölte, hogy elengedik a két versenyzőt, de azt a pénzt, amit eddig rájuk költöttek – az edzőtáboraikra, a felkészülésükre, a versenyeztetésükre – vissza kell fizetniük. Sajtóhírek szerint ez az összeg 200-300 millió forintra rúghat.

Fotó: Facebook/Liu Shaolin Sándor oldala