Lantos Csaba vagyonnyilatkozata csak most csütörtökön került fel a kormány honlapjára, ám a dokumentum szerint

az energiaügyekért felelős miniszter még mindig havi 1 és 5 millió forint közötti összeget kap tanácsadó testületi tagságáért a Vodafone-t megvásárló 4iG részvénytársaságban

– számolt be róla az RTL Híradója.

Amint azt lapunk, a frisshirek.hu korábban már megírta, a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a Vodafone felvásárlását.

A 24.hu szemléjében azt írta, hogy Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a miniszter tanácsadói pozíciójáról azt mondta,

ha ez igaz, „és nem csak tévedés, akkor ez súlyos összeférhetetlenség, amire azonnal választ kell adni a miniszternek”.

Az RTL Híradónak

a minisztérium azt válaszolta, hogy a miniszter minden törvényi előírásnak eleget tesz.

Hogy ehhez képest mit jelent a tanácsadói megbízás, már nem derült ki.

A Transparency szerint éppen az ilyen összeférhetetlenségek kiszűrésére jó a magyar vagyonnyilatkozati rendszer, de arra, amire létrehozták, vagyis a korrupció megakadályozására, a legkevésbé sem.

Nem nyilvánosak ugyanis a családtagok vagyonnyilatkozatai, és az ellenőrzés sincs megoldva. Senki sem vizsgálja, hogy a vagyonnyilatkozatok tartalma összhangban van-e az adóbevallás tartalmával, vagyis hogy aki nyilatkozatot tesz a vagyonosodásáról, az megfelel-e annak az adózott jövedelemnek, amelyről a NAV felé tesz nyilatkozatot.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt már korábban, fogalmunk sem lehet arról, hogy igazat állít-e a képviselő a vagyonnyilatkozatában.

Az RTL Híradó megkereste a kormányt és a Fideszt is, hogy megtudja, tervezik-e szigorítani a szabályozást.

A Fidesz-frakció sajtóosztálya azt válaszolta, hogy a magyar vagyonnyilatkozati szabályok a legszigorúbbak között vannak, ezért nincs szükség módosításra.

Mint megírtuk, az országgyűlési képviselők tavaly júliusban, a Fidesz javaslatára döntöttek az új típusú vagyonnyilatkozatról, és egy olyan formátumot fogadtak el, amit ugyan az Európai Parlamentben is használnak, de még a korábbi magyarnál is kevésbé komolyan vehető: sokkal kevesebb és sokkal kevésbé pontos adatot kell feltüntetni bennük.

Archív fotó: Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszédet mond a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idei évnyitó estjén Budapesten, a Magyar Zene Házában 2023. január 26-án. MTI/Balogh Zoltán