A hvg.hu írta meg, hogy augusztus 5-ig ismételten vagyonnyilatkozatot kell tenniük az országgyűlési képviselőknek – idén már harmadszor. Ebben az évben először január 31-ig kellett a tavaly év végi állapot szerinti vagyoni helyzetükről és gazdasági érdekeltségeikről nyilatkozni a politikusoknak, a szokásos évi rutinnak megfelelően. Mivel azonban idén áprilisban választás is volt, június elsejéig újabb vagyonnyilatkozatot kellett leadni: az új törvényhozásba bejutóknak nyitó mérleget, a kiesőknek pedig zárót kellett készíteni a május elejei állapot szerint. 

A napokban pedig harmadszor is nyilatkozniuk kell a képviselőknek – hívta fel a figyelmüket a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségükre Kövér László. A házelnök a múlt héten szétküldött körlevelében emlékeztetett, hogy nemrég, július közepén átírták a vagyonnyilatkozat rendszeréről is rendelkező országgyűlési törvényt, az augusztus elsejétől életbe lépő változtatások pedig „módosították a vagyonnyilatkozat-tétel szabályait”, ennek megfelelően pedig az országgyűlési képviselők a jövőben új típusú és tartalmú formanyomtatványon kötelesek nyilatkozni jövedelem- és gazdasági érdekeltségi viszonyaikról.”

Kövér László a parlament honlapján nemcsak ezt a levelét, hanem az új típusú vagyonnyilatkozati formanyomtatványt is közzétette, emlékeztetve egyúttal képviselőtársait, hogy augusztus 5-én 18 óráig kell leadni a nyilatkozatokat, amelyeket aztán – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – beszkennelnek és „haladéktalanul” feltöltenek a honlapra a képviselők parlamenti aloldalára. 

A Fideszt által kezdeményezett újítás része – tér ki Kövér is a levelében rá –, hogy a képviselővel közös háztartásban élő házas- vagy élettársnak, gyermekeinek „a továbbiakban nem kell vagyonnyilatkozatot tenniük” – eddig kellett, ugyanakkor ezek eddig sem voltak nyilvánosak.

Nemcsak ez változott azonban azzal, hogy Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető júniusi, váratlan bejelentése nyomán az Országgyűlés július közepén el is fogadta a vagyonnyilatkozat-tétel új szabályait. Kocsis annak idején azzal magyarázta az Európai Parlament (EP) képviselőinél is használt vagyonnyilatkozati rendszer magyarországi bevezetését, hogy hosszú ideje sok bírálat éri a magyar rendszert, „ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni. A Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról-szóra beépítjük.”

Valóban, a kormánypártok le is másolták az EP-beli képviselőkre vonatkozó szabályokat és formanyomtatványt. Ez a fordulat azért különösen érdekes, mert az évtizedekig használt, most elhagyni kívánt vagyonnyilatkozati rendszert – amit valóban sok bírálat ért, ebben igaza van Kocsisnak – a Fidesz és a kormány mindig azzal védte meg, amikor a reformálása felmerült, hogy a magyar az EU legszigorúbb vagyonnyilatkozati rendszere. 

Ezzel szemben a meghonosítandó szabályokat a kormánypárti hírügynökség, a V4NA áprilisban még a „korrupció melegágyának” tituálta, és arról írt, hogy a „brüsszeli bürokraták” úgy követelnek átláthatóságot Magyarországtól, hogy közben érdemben nem is kell beszámolniuk a vagyoni helyzetükről. Ezt az anyagot, szóhasználatot átvette több másik kormánybarát médium is.

A hvg.hu is írt róla, hogy mi minden változik az új vagyonnyilatkozat-tételi rendszerben, a módosítások pedig egyáltalán nem arrafelé mutatnak, hogy az eddiginél pontosabb képet kapjon a közvélemény a választott politikusok vagyoni helyzetéről. 

Alapvető változás például, hogy az új vagyonnyilatkozatokban a képviselőknek nem kell fizetésük pontos összegét feltüntetniük, csak be kell ikszelni egyet a sávosan megadott öt bérkategória, illetve a plusz egyedi, díjazás nélküli közül. 

Az újfajta formanyomtatványon nyilatkozni kell a képviselői megbízatást megelőző három évben végzett tevékenységekről, és a képviselői megbízatással párhuzamosan végzett azon tevékenységekről, amelyből adóköteles jövedelem származik. Lényeges, és a vagyoni helyzet megítélését erősen befolyásoló változás az, ami kimarad az új nyilatkozatból.

Kimaradnak ugyanis belőle – eleve rubrikát sem alakítottak ki neki – a képviselők vagyontárgyai. Így tehát ebben a rendszerben nem derülhet ki, hogy egy politikusnak mennyi és milyen autója, motorja vagy mondjuk jachtja van, és az sem, hogy hány ingatlant gyűjtött össze. Szintén nem kell feltüntetni a befektetéseket, megtakarítások, ahogyan a tartozásokat sem.

Az új nyilatkozat tartalmazza viszont az alkalmankénti tevékenységek felsorolását, ha azok összege meghaladja az évi kétmillió forintot. Nyilatkozni kell a gazdálkodó szervezetben vállalt tagságról, tisztségről, tevékenységről, illetve az ezekből származó jövedelemről, továbbá olyan érdekeltségekről gazdasági társaságban, amely befolyást gyakorolhat a közpolitikával kapcsolatos kérdésekre – hogy mi számít ennek, az azonban szubjektív megítélés kérdése. 

A képviselőnek, miután most augusztus 5-ig leadják az új nyilatkozatot, ezentúl nem kell évente január 31-ig megismételniük, csak az adatokban történt változást kell 30 napon belül bejelenteniük. Összegezve elmondható, hogy az EP-s minta átvételével még kevésbé lesznek komolyan vehetők a politikusaink vagyonnyilatkozatai, mint eddig.