A Reuters emlékeztet rá, hogy a Vodafone brit távközlési csoport 1,7 milliárd euró (1,82 miliárd dollár) készpénzes ellenszolgáltatást kap a magyarországi üzletág eladásából, melyet adósságtörlesztésre fordítanak. A lap értékelése szerint Orbán Viktor miniszterelnök

a megállapodással megszilárdítja a távközlési ágazat feletti hatalmát, hiszen a ez a tranzakció a rendszerváltás óta eltelt idő egyik legnagyobb vállalatfelvásárlása. 

III. Kormányrendeletek
A Kormány 2/2023. (I. 9.) Korm. rendelete


1. § A Kormány a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 24/A. §-a
alapján az „ANTENNA HUNGÁRIA” Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak
(székhely: 1119 Budapest, Petzval József u. 31–33., cégjegyzékszám: 01-10-042190, adószám: 10834730-2-44)
a Vodafone Magyarország Távközlési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: 1112 Budapest, Boldizsár utca 2.,
cégjegyzékszám: 01-10-044159, adószám: 11895927-2-44) vállalkozás feletti közvetlen egyedüli irányításszerzését
– Magyarország telekommunikációs ellátásbiztonsága érdekében – közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű
összefonódásnak minősíti.


Orbán Viktor s. k.,
miniszterelnök

Magyarország erősebb lett a Vodafone megvásárlásával, mi egyenként, magyarokként is gazdagabbak lettünk

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint "minden magyar tudhatja", hogy egy olyan nagy vállalat felvásárlásával, mint a Vodafone,

"a közös országunk is erősebb, mi pedig egyenként, magyarokként is gazdagabbak lettünk".

Pindroch Tamás a Facebook-bejegyzésében az MTI szerint hétfőn azt írta: egy ország akkor szuverén és cselekvőképes, ha a gazdaságban is önálló lábakra állhat.

"Egy nemzeti közösség erősebb, ha a gazdaság stratégiai kulcsterületein is tulajdont és ezzel befolyást birtokol. Ez egyszeregy"

- fogalmazott.

A vezető elemző "Nemzeti tulajdonban a Vodafone!" című bejegyzésében közölte, hogy a "deregulációs, privatizáló, mindent kiárusító liberalizmus" kora régen lejárt.
Ha a francia állam akár más országokban is tulajdonolhat víziközműveket és energiaszolgáltatókat, akkor a magyar államnak is természetes joga, hogy a 21. század technológiájában, a nemzetbiztonsági értelemben is jelentős távközlési szektorban is résztulajdonnal rendelkezzen - vélekedett.

Pindroch Tamás úgy fogalmazott:

"az persze érthető, hogy az a baloldal, amelyik 2010 előtt mindent eladott, ami nem volt lebetonozva vagy kipányvázva, majd később azt is privatizálta, ami le volt betonozva - Ferihegyi repülőtér -, most hangosan prüszköl a nemzeti bevásárlás miatt".

"A gyurcsányi baloldal ugyanis azt szereti, ha a magyar állam gyenge, erőtlen és kiszolgáltatott, így a nemzetközi multik és bankok azt csinálhatnak idehaza, amit csak akarnak"

- folytatta.

Hozzátette:

"minden magyar tudhatja azonban, egy ilyen nagy vállalat felvásárlásával a közös országunk is erősebb, mi pedig egyenként, magyarokként is gazdagabbak lettünk

- ez fáj a baloldalnak, amely legszívesebben az egész országot eladná, ha tehetné".

"Ezért prüszkölnek és mondják ma ugyanazt ugyanazok, mint 2010-ben", a Mol visszavásárlásakor. Ma ugyanazok keltik a hangulatot a Vodafone-ba történő bevásárlás ellen, akik a Molt és Ferihegyet is eladták -

írta a bejegyzésben a vezető elemző, megjegyezve: az idő nem őket fogja igazolni.

Mindeközben a a Vodafone Magyarország üzletmenete zavartalan és folyamatos, szolgáltatásai teljes mértékben és a megszokott magas minőségben folyamatosan működnek. A szolgáltató továbbra is elkötelezett a kiváló ügyfélélmény és Magyarország digitális fejlesztése mellett.”

Ahogy arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, augusztus végén robbant a hír, hogy a kormány meg akarná venni a Vodafone-t. Bár a kormány azt nemzetgazdasági jelentőségű projektnek nevezte, az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága ettől függetlenül még hivatalból vizsgálatot indíthat majd a vásárlás nyomán - írtuk akkor a hír nyilvánosságra kerülése után a frisshirek.hu-n.

Az akvizíció révén a hazai távközlési szektorban egy olyan magyar tulajdonú, piacvezető, "nemzeti bajnok" szerepet betöltő vállalatcsoport jön létre, amely a 21. századi digitális kihívásoknak is megfelelve hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához, és amely kimagasló, minőségi szolgáltatást nyújthat a lakossági és vállalati ügyfelek számára. A tranzakció egyúttal hozzájárul a piaci verseny erősödéséhez, a költségek csökkenéséhez, a szolgáltatási színvonal további erősödéséhez, ezáltal további előnyöket biztosítva az ügyfelek részére - tartalmazza a közlemény Nagy Márton szavait idézve, írta meg a Frisshirek.hu.