Ahogy tegnap a frisshirek.hu-n is beszámoltunk róla, a január 15-én tartott jászberényi időközi választáson elért elsöprő, kétharmados ellenzéki siker még hosszan veti hullámait. És annak jelentősége túlmutat a jászsági városon. A frisshirek.hu-n ismertettük azt is, hogy helyben mely szereplő bukta a legnagyobbat.

Bár Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke szerint a legnagyobb vesztes országosan a DK és Pócs János, 
helyben egyértelműen a Mi Hazánk Mozgalom.

Ahogy a Mi Hazánk helyi szervezete sem ismerte el eddig felelősségét, sőt polgármester-jelöltjük, László Péter inkább arról beszélt, hogy még elégedettek is lehetnek az eredménnyel, addig a Demokratikus Koalíció is hallgatott, hogy kommentálja azt, hogy erre a fényes győzelemre nélküle volt képes az ellenzék.

Nem hallgat azonban Pócs János, de ő sem a saját felelősségét firtatja.

Tegnap este Facebook-oldalán váratlanul bejelentette, hogy

a választók akaratát figyelembe véve kezdeményezem a jászberényi Fidesz csoport feloszlatását és újjászervezését!

Vélhetően szeretné a legtávolabb tolni magától a felelősséget. Értékelése azonban legalábbis kérdéses. A Jászság Térségi Tévének adott interjújában nem volt hajlandó válaszolni arra az egyszerű kérdésre, hogy vereségként éli-e meg az eredményt, inkább a jászberényiekre tolta a felelősséget.

De nem is a Fideszre. Enyhe fenyegetésként megjegyezte, hogy azt kívánja, hogy a berényiek győzelemként éljék meg a döntésüket.

Felelősségét azonban abban az interjúban sem mondta ki, sőt eltolta magától a bukást, mondván a szavazólapon nem lehetett a nevét megtalálni. A helyiek vélhetően azonban másként látták, hiszen elég kevés berényi polgár vélhette úgy, hogy Besenyi Orsolya orvosigazgató magától találta volna ki indulását a polgármesteri székért, nem beszélve arról, hogy a feloszlatás ötletéről is azt rebesgetik, hogy az nem a jászberényi fidesz ötlete volt. Gedei József DK-s képviselő ugyanis nem a helyi Fidesznek, hanem Pócs Jánosnak tett számos gesztust. (Az időközi választás előtörténetéről az alábbi írást olvashatja a frisshirek.hu-n.) Ezzel szemben a választási bukás után

Pócs János arról beszélt, mintha a Fidesz áldozata lett volna az időközi választásnak,

és csak sodródott volna az eseményekkel. A polgárok ezt semmiképp sem így látták, de nem is volt igaz, hiszen a helyi Fidesz az egyik kezdeményezője volt az oszlatásnak akkor is, ha váratlanul saját folyamodványát aztán nem szavazta meg.

A Pócs János szerepével kapcsolatban a választás után egy ellenzéki Facebook-oldalon meg is jelent egy videó a már jól ismert, Bukás című film ikonikus jelenetét átdolgozva, amely itt nézhető meg.

A kiemelt kép forrása: Pócs János Facebook-oldala