A Ferenc téri Turul-G szobor: a NER-vállalkozók kedvenc kocsiját elragadó turulmadár

A IX. kerületi önkormányzat által kiírt public art pályázat győztes alkotása, a Turul-G című szobor, egy Mercedes G-osztályt elragadó turulmadarat ábrázol, és a Ferenc téren tekinthető meg átmenetileg.

A Baranyi Krisztina vezette IX. kerületi önkormányzat által meghirdetett pályázaton Horváth Csaba Árpád művész terve győzedelmeskedett, amelyet számos pályamunka közül választottak ki két fordulóban. A szobor a magyar mitológia egyik jelképes állatát, a turulmadarat ábrázolja, ahogy egy Mercedes G-osztályt ragad el. Ez a típusú jármű az utóbbi időben az orosz maffiózók és oligarchák mellett a magyar tőkésosztály kedvence is lett, többek között Rákay Philip és Tiborcz István is látható volt már ebben a modellben közlekedni.

Horváth Csaba Árpád a szoborról elmondta, hogy a kompozíció a hatalmi jelképekhez hasonlóan a világot ragadozókra és prédákra osztja, de a szokatlan kontextusban megjelenő népszerű köztéri szimbólum új értelmezésekre ad lehetőséget. A művész hozzátette, hogy a G Mercedes eredetileg katonai célokra készült, és formavilága ezt a mai napig őrzi, ami további rétegeket ad a mű értelmezéséhez.

A szobor színvilága a fekete-fehér látványtervhez képest változatos, a fröccsöntött műanyag játékokra és a 90-es években népszerű pálcikás jégkrémmé fagyasztható pudingokra emlékeztet, ezzel banalitást csempészve a műbe és utalva a NER köztéri esztétikájának gyermekded trash-faktorára is.

A public art pályázat keretében korábban kiállított művek között szerepelt a hányattatott sorsú BLM-szobor és a ló nélküli lovas, azaz Fingó vitéz. A Turul-G még két héten át lesz megtekinthető a Ferenc téren, Baranyi Krisztina Facebook-posztja szerint. Az idén kiállított alkotásokat a 2023-ban beérkező 27 pályázatból választották ki, és a szakmai zsűri végül 4 pályázatot tudott javasolni az idei keretből. A nyertes köztéri alkotások a többi között mától két hétig tekinthetők meg a Ferenc téren és Ferencváros más közterein.