2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -5o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Parlamenti párt nem kapott még ki úgy választáson, mint a Mi Hazánk Jászberényben

frisshirek.hu, 2023. január 24. - 18:45
Parlamenti párt nem kapott még ki úgy választáson, mint a Mi Hazánk Jászberényben

A jászberényi időközi választás tanulságai között nem szokták emlegetni azt, ahogy a Mi Hazánk Mozgalom szerepelt a városban. Pedig fontos és üzenetértéke lehet, hiszen hagyományosan a szélsőségesebb politikai gondolkodásnak van jelenléte a Jászságban. A harmadik győzelmét ünneplő Budai Lóránt is valaha még a régi Jobbikban kezdte, és a Mi Hazánk 2022 áprilisában is jól szerepelt a térségben. Most mégis siralmas eredményt ért el.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ahogy arról a frisshirek.hu-n beszámoltunk, sorra jönnek ki az elemzések a meglepetés és földcsuszamlás szerű jászberényi időközi választásról. Korábbi írásunkban idéztük Vona Gábort, aki az eredménnyel kapcsolatban megnevezett két vesztest is:

a DK-t, és Pócs Jánost.

Azonban a helyi viszonyokra fókuszálva érdemes kitérni még egy harmadik szereplőre is, aki kétséget kizáróan lesújtó eredményt ért el, 

ez pedig a Mi Hazánk jászberényi szervezete.

Bár már a jászberényi jelzőt is idézőjelbe tehetnénk, hiszen a párt polgármester-jelöltje Pest megyéből érkezett László Péter, aki ugyan Jászberényben született, de saját elmondása szerint már 40 éve nem élt a városban.

A Mi Hazánk listája az 2022. áprilisi országgyűlési választáson csaknem 5 százalékot ért el, hajszállal maradt el a parlamenti küszöbtől.

Még az időközi választást megelőzően a frisshirek.hu-n beszámoltunk arról, milyen ellentmondásosan alakult a párt jászberényi sorsa, hiszen a választás után az egyik legnagyobb figyelmet keltő és népszerűséget kivívó megmozdulás a városban egy Mi Hazánkhoz kötődő szervezkedésé volt:

a Magyar Önvédelmi Mozgalom jászberényi csoportjának "egészségügyi sétái".

Ennek ellenére 2023. január 15-ére a Mi Hazánk polgármester-jelöltje csúnyán leszerepelt,

negyedik lett László Péter a parlamenti párt jelöltje a négy indulóból úgy, hogy megelőzte egy szinte senki által nem ismert, szervezet és pénzügyi támogatások nélküli civil jelölt, Nagy Tímea is.

A mai választáson Nagy Tìmea egyedül, teljesen függetlenül egy egèsz pàrtot legyalázott ennyit a mihazànkfideszbèrenc brigàdról

- kommentálta a választási eredményt Fazekas László, aki tavaszi ukrán vendégmunkások ellen tartott "egészségügyi sétáinak" főszervezője volt. Ő időközben ott hagyta a Magyar Önvédelmi Mozgalmat, mert nem tudott szót érteni a Mi Hazánk jászberényi irányvonalával, többek között Dobrán Gyulával, aki önkormányzati képviselőként bent ült a város testületében, mert a párt kompenzációs listájáról bekerült 2019-ben.

A gyenge szereplés miatt azonban még csak listás képviselőt sem küld a párt az önkormányzati testületbe.

8267 (Budai Lóránt), 3671 (Besenyi Orsolya), 185 (Nagy Tímea), 172 (László Péter).

A választás éjszakáján a Mi Hazánk polgármester-jelöltje azt mondta, hogy óriási ellenszélben dolgoztak, hiszen mindkét tömb, a Fidesz és a Közösen Jászberényért Egyesület is támadta őket, továbbá összesen egy 4,5 éves pártról van szó.

Ezzel a számmal megelégedhetnénk

- összegezte László Péter a Jászsági Térségi Tévének adott nyilatkozatában, de az arcán ott volt a kínos mosoly. Összevetésképp a Mi Hazánk 2022. április 3-án Jászberényben 790 szavazatot kapott.

Úgy gondolom, hogy a következő időszakban Jászberénynek nem igazán lesz jó

- fejtette ki véleményét szintén a térségi tévének Dobrán Gyula, korábbi önkormányzati képviselő, aki a gyenge szereplésért konkrétan a kevés pénzt nevezte meg.

A kiemelt kép forrása: a Mi Hazánk Mozgalom Jászberény Facebook-oldala, rajta Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselőjének jászberényi standolása a fideszes plakát árnyékában.