A Telex – a France24 nyomán – azt írta, a lépés célja az, hogy csökkentsék a nem kívánt terhességek számát a fiatalok körében.

Ez egy kisebb forradalom a fogamzásgátlásban

– hangsúlyozta Macron. 

Az egészségügyi rendszer néhány esetben már eddig is állta az óvszerek árát Franciaországban: akkor, ha orvos vagy szülésznő írta fel.

A francia kormány idén év elejétől már minden 25 esztendő alatti nő számára is ingyenessé tette a fogamzásgátlást – korábban csak a 18 évnél fiatalabbaknak nem kellett ezért fizetni.

A kedvezményezettek körének kibővítésével azt akarták elérni, hogy a fiatal nők ne hagyják abba a fogamzásgátlást, ha esetleg fiatal felnőttként nem engedhetik meg azt maguknak.

A Telex cikke szerint emellett az esemény utáni tablettákat is ingyenessé teszik az országban: a gyógyszertárakba ingyenesen és vény nélkül juthatnak hozzá a sürgősségi fogamzásgátláshoz, bármilyen életkorban.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, Magyarországon szeptemberben szigorodtak az abortusz szabályai, módosításról később társadalmi vitát indított a Magyar Orvosi Kamara.

Fotó: Facebook/Emmanuel Macron oldala