2022.11.26., szombat - Virág
Budapest: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Társadalmi vitát indít a Magyar Orvosi Kamara az abortusztörvény módosításáról

frisshirek.hu, 2022. szeptember 25. - 11:00
Társadalmi vitát indít a Magyar Orvosi Kamara az abortusztörvény módosításáról
Vitát indítanak az új, szívhangrendeletként ismert abortusztörvény módosításról, a vitára minden szakterület képviselőjét várják – erről beszélt Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke az ATV Heti Napló című műsorában.

Az abortuszszabályozás körüli társadalmi vita a bő másfél héttel ezelőtti módosítás óta sem nyugodott le. A Belügyminisztérium mindenféle előzetes társadalmi egyeztetés nélkül átírt egy korábbi rendeletet, számolt be róla a frisshirek.hu oldala is. Vannak, akik üdvözölték a döntést, sokan pedig ellene vannak. 

A Magyar Orvosi Kamara kiállt a szabályozás mellett, bár már korábban is jelezte: sajnálják, hogy a változtatás előtt nem indult társadalmi vita, mert „az abortusz és a magzati élet védelme, a női méltóság és önrendelkezés fontossága összetett, bonyolult társadalmi, filozófiai kérdés, amelynek leegyszerűsítése és politikai térbe emelése csak árt minden érintettnek”. Lénárd Rita, a MOK alelnöke az ATV műsorában mondta el:

társadalmi vitát indítanak a kérdésben.

Az alelnök elmondta az elképzeléseiket: „megszervezünk egy olyan rendezvényt, ahová minden szakterület, minden érintett egy-egy képviselőjét meghívjuk egy rövid vitaindító, gondolatébresztő felszólalásra.” Hangsúlyozta azt is, hogy ez a rendezvény nyílt lesz, bárki részt vehet majd rajta, aki regisztrál.

Mindenképpen szeretnék, hogy ezentúl minden, komplex és érzékeny témában lennének olyan társadalmi egyeztetések, amelyekben bárki felszólalhatna.

A magzati életek védelméért és a krízisben lévő várandós nők támogatásáért tevékenykedő 20 hazai civil szervezet közös nyilatkozatban állt ki a szívhangrendelet mellett - ezt még az MTI írta meg, miután kiderült, hogy az Országos Bábaszövetség 2017-től nem létezik.

Nováky Rita, a szövetség volt elnöke az RTL-nek azt mondta,

egyrészt nincs is már Bábaszövetség, másrészt még ha lett volna is, olyanra hivatkoznak, ami nem történt meg, egyértelműen ez egy hazugság, legalábbis egy nemtörődömség. Azért egy méltatlan besorolás, mert olyan helyre kerülünk, ahova, mint szervezet nem kerülnénk.

Hozzátette, a Bábaszövetség utoljára 2014-ben vett részt a szakmai együttműködésben - szemlézte a nyilatkozatot a 24.hu.

A közleményt a öbbi között a Keresztény Orvosok Magyarországi Társaságának vezetősége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Magyar Bioetikai Társaság és a Tégy az abortusz társaság írta alá, amelyben közölték, hogy "a magyarországi életvédő közösség" egybehangzóan üdvözli és támogatja az új rendeletet. Nemzetközi tapasztalatok sora igazolja - tették hozzá -, hogy a modern diagnosztikai eszközökkel könnyedén elvégezhető vizsgálat sok magzat életét mentheti meg. Álláspontjuk szerint a gyermek szívdobbanásának hangja, a baba és az anya között így létrejött "találkozás" sok esetben fordította vissza az abortuszra készülő, magát kényszerhelyzetben érző édesanyát, akit gyermeke szívverése döbbentett rá arra, hogy "érző, fejlődő életet hord a szíve alatt".

Az aláírók szerint az új rendelet lehetőséget ad a krízishelyzetben lévő nőnek, hogy ne bánja meg - később visszafordíthatatlan, életbevágó - döntését. Mindketten számítanak, az anya és a gyermek élete ugyanolyan értékes emberi élet - hangsúlyozták.
Nem elhanyagolható az sem, hogy nagyon sok család örökbefogadó szülőként vállalná olyan gyermekek felnevelését, akikről a szülei lemondanak vagy már magzati korban "abortusszal vetnének véget az életének" írták.
Úgy fogalmaztak az aláíró szervezetek: abban bíznak, hogy sok gyermek menekülhet meg és sok édesanya, család kerülheti el az abortuszt követő testi-lelki-kapcsolati traumákat azáltal, hogy "végre a magzat is üzenhet" - ha csak egy néhány másodpercig is - a sorsáról döntő szüleinek.
A rendelet fontos lépés annak kinyilvánítására, hogy a magyar társadalom felelősséget érez minden megfogant gyermek iránt és "ebben a felelősségben mindannyian osztozunk" - írták.
Hangsúlyozták, támogatják a rendeletet az alaptörvény szellemében, amely kimondja, "Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg."

A közös nyilatkozat aláírói között szerepel Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke, Csókay András idegsebész, továbbá több intézmény, egyesület, szervezet, többi között a Szent István Intézet, az Emberi Méltóság Központ, a Fiatalok az Élet Szolgálatban, a Várva várt Alapítvány, az Alfa Szövetség, és a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom alapítói, tisztségviselői.

Illusztráció: pixabay.com