A Brazília elleni 2-0-ás vereség és a Kamerunnal szemben elért 3-3-as döntetlen után

Szerbiának adott volt a feladat a csoportkör utolsó mérkőzésén: csakis a győzelem jelenthetett esélyt a továbbjutásra.

A záró meccs előtt a második helyen tanyázó, hárompontos Svájcnak ezzel szemben az előzetes esélyek szerint már egyetlen pont is negyeddöntőt jelenthetett. A helvétek ugyanis 1-0-ra legyőzték Kamerunt, mielőtt ugyanilyen arányban kikaptak Brazíliától.

A két csapat a négy évvel ezelőtti, oroszországi világbajnokságon is találkozott. Azt a meccsen 2-1-re nyerték a svájciak, de a találkozó sokkal inkább a botrányról maradt emlékezetes.

Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri, Svájc két koszovói albán származású sztárja gólörömként egyaránt az albán jelképnek számító kétfejű sast formázta meg a kezével...

Az etnika szál a mostani mérkőzés felvezetéséből sem maradt el, a Bors beszámolója szerint a Xhaka édesapja az ellenfél, Szerbia miatt nem utazott el Katarba megnézni fia és a svájci válogatott játékát. Borzalmakat élt át, börtönben kínozták a hajdani Jugoszláviában.

Svájc fél perc alatt megszerezhette volna a vezetést: Embolo került ziccerbe, lövését Vanja Milinkovic-Savic kapus bravúrral védte, csakúgy, mint Xhaka ismétlését. A 12. percben aztán a szerb Tadics rúgott zúgó kapufát.

Aztán

a 20. percben egy szép akció végén Sow készítette le a labdát Shaqirinek, aki úgy lőtt a hálóba, hogy a labda megpattant Pavlovic lábán (0-1).

Szerbia azonban egy negyedóra alatt fordított:

a 26. percben Mitrovic bólintott a kapu bal oldalába, a 35-ben Vlahovic lőtte a bal alsó sarkot (2-1).

Ám erre Svájc még az első félidőben rákontrázott,

Egy gyors támadás végén a 44 percben Widmer centerezett kiválóan, Embolo pedig tökéletes érkezett a labdára (2-2).

Hasonló lendülettel kezdték a második játékrészt is a svájciak,

egy látványos támadás végén Freuler 11 méterről nem hibázott a 48. percben (2-3).

Szerbiának is akadt még néhány helyzete, mielőtt a 66. percben kissé elszabadultak az indulatok: először csak a szerb kispad reklamált, hogy Mitrovic eséséért nem adott büntetőt a játékvezető – nem is járt volna érte –, de miután Xhaka az ágyékát mutogatta, többen be is mentek a pályára.

A hajrára kissé elfáradtak déli szomszédaink, így az ellenfél győzelme nem forgott veszélyben. A végére jutott még egy hatalmas kakaskodás, ami miatt percekig állt a játék. A tüzes hangulatú mérkőzésen összesen 11 sárga lapot osztott ki a bíró, e téren 7-4-re a szerbek nyertek.

A végeredmény: Szerbia-Svájc 2-3.

A helvétek a nyocaddöntőbe jutottak – ahol Portugália vár rájuk –, míg a szerbek búcsúztak a világbajnokságtól.

A G csoport végeredménye

  1. Brazília   3  2 0 1  3-1  6
  2. Svájc      3  2 0 1  4-3  6
  3. Kamerun  3  1 1 1  4-4  4
  4. Szerbia    3  0 1 2  5-8  1

Fotó: A svájci Granit Xhaka, Breel Embolo, Vanja Milinkovic-Savic szerb kapus és más játékosok dulakodnak a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjában játszott Szerbia-Svájc mérkőzésen a dohai 974 Stadionban 2022. december 2-án. MTI/EPA/Georgi Licovszki