Ahogy arról a Frisshirek.hu-n is beszámoltunk, már a Mol-kutakat is elérte az üzemanyag-ellátás problémái. Az Index információi szerint a héten 70-100 Mol benzinkútnál fogyott el a 95-ös hatósági áras benzin. Mára egyre valószínűbbé válik az is, hogy jövő év elején a kormány kénytelen lesz kifizetni az üzemanyag árstopot.

A Záhony-Port Zrt. vezérigazgatója a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlésen számolt be arról, jelenleg a vállalat legfontosabb feladata a Mol által szállított üzemanyag Ukrajnába továbbítása. Az engedélyezett 50 liter tankolás a gyakorlatban általában a felét sem jelenti, de vannak olyan benzinkutak, ahol már 2 liter a napi limit. Ez több, mint nettó pofátlanság. Írásban fordultam a belügyminiszterhez, mindez hogyan történhetett meg

– írta bejegyzésében Bencze János, amit a portál szúrt ki. Ezzel kapcsolban az Index megkereste a Mol-t, hogy tényleg szállít-e külföldre üzemanyagot, a cég sajtóosztályától pedig a következő választ kapták:

A magyarországi üzemanyagpiac mintegy 30 százaléka importforrásból érkezett az elmúlt években, jelenleg azonban ez az ellátás szinte teljesen eltűnt, és a Mol látja el a hazai benzinkutak 85 százalékát. Az itthoni készletek növelése érdekében már korábban korlátoztuk a Mol exporttevékenységét, amely az Ukrajnába szállított mennyiségre is vonatkozik.

Az import szűkülése mellett a Mol százhalombattai finomítója is csupán 50-55 százalékos teljesítménnyel működik egy műszaki hiba miatt, amely az üzemanyagellátási problémák megmaradását ígéri. A kormányt ez lépéskényszerbe hozhatja, és talán már idén is át kell gondolnia a benzin ársapkájának sorsát.

A kiemelt kép forrása: