A gyanú szerint az embercsempészek 21, Magyarországon érvényes tartózkodási engedéllyel nem rendelkező szír állampolgárt próbáltak illegálisan átjuttatni a határon

– írta a Fővárosi Törvényszék közleményében.

A Telex szemléje szerint 2022. november 14-én reggel két gyanúsított az M5-ös autópálya bevezető szakaszán haladt Csehország felé egy kisbusszal. Amikor a rendőrök igazoltatni akarták őket, nem álltak meg.

Többször hirtelen a rendőrautó irányába rántották a kormányt, az autóra üvegeket dobáltak,

a rendőrautó és a rendőrök felé több lövést adtak le a gáz-riasztó fegyverből.

A másik négy – szintén külföldi – gyanúsított „az embercsempészéssel foglalkozó, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoport tagjai”. Az illegális határátlépők szállításához ők biztosították a furgont és a gáz-riasztó fegyvert.

Az ügyészség mind a hat gyanúsított letartóztatását kérte.

Amint azt a Telex megírta, a gyanúsítottak külföldi állampolgárok, magyarországi kötődéssel, bejelentett lakóhellyel nem rendelkeznek. A bűncselekményt szervezetten, több országon keresztül valósították meg, Magyarországra csak a bűncselekmény elkövetése céljából érkeztek.

Az egyik férfi beismerő vallomást tett, ezért esetében nem, a másik öt társánál megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés hiányába a büntetőeljárásban részt vevő, vagy más személyek befolyásolásával, illetve bizonyítékok megsemmisítésével, elrejtésével a bizonyítást meghiúsítanák.

A nyomozás kezdeti szakaszban van.

Lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt arról, hogy rálőttek a rendőrökre az üldözött furgonból Budapesten. Elfogásuk után kiderült, kik voltak a lövöldözők. A kihallgatás során az egyik embercsempész bevallotta: a megbízó megüzente nekik, hogy ha kell, lőjék a rendőröket. A rendőrség a honlapján utóbb közzétett videóban a bevetésben résztvevő rendőrök számoltak be az élményeikről. Az egyikük elmesélte, az jutott eszébe: „szeretném még látni az anyukám!”

Fotó: police.hu