2017 januárjában történt a tragédia, amikor a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait szállító különbusz Veronánál nagy sebességgel a híd pillérének csapódott, ezzel a buszt lángoló katlanná torzítva el. A szörnyűséges balesetben 18-an hunytak el, további 26-an pedig megsérültek.

A vádak szerint V. János vezette ütközésbe a buszt, aki azt állította, hogy elhunyt társa volt akkor a sofőr

- az olasz bíróság azonban végül kimondta bűnösségét, és jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélte, ezt azonban májusig nem kezdte meg - írta meg a Bors. A békéscsabai férfi nem kommunikál a külvilággal. Ha ajtaján kopogtatnak, családtagjai nyitnak ajtót, és ők sem nyilatkoznak.

A veronai ügyészség ezek után augusztusban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a vétő sofőr ellen, amelynek a magyar hatóságok szeptember elején eleget is tettek, és beszállították V. Jánost egy magyar börtönbe. A férfi ugyanis nem szeretné büntetését Olaszországban letölteni, és nem járult hozzá ahhoz, hogy átadják őt az ottani hatóságoknak. Kérvényezte, hogy éveit itthon ülhesse le.

V. János ma, azaz november 16-án áll bíróság elé Magyarországon.

A most induló tárgyaláson arról döntenek majd, hogy a magyar hatóságok átadják-e őt az olasz államnak.

Ahogy arról a Frisshírek.hu korábban beszámoltunk, az elhunyt gyermekek hozzátartozóinak az olasz bíróság idén szeptemberben egy millió eurós, azaz akkori áron körülbelül 406 millió forintos kártérítést ítéltek meg.

A kiemelt kép az áldozatok iránti megemlékezésről készült, forrása: MTI / Kallos Bea