Négyszázhat millió forintos, azaz egymillió eurós kártérítést kaphatnak a veronai buszbalesetben elhunytak rokonai – számolt be róla a Bors. A Borsot Massimiliano Scaringella olaszországi ügyvéd tájékoztatta arról, hogy 406 millió forintot, nagyjából egymillió eurós kártérítést kaphatnak a veronai buszbalesetben elhunytak rokonai. Egy éve a hozzátartozók és sérültek már megkapták a biztosításuk után járó összeget, a most megállapított összeget ezen felül ítélték meg. 

Egy gyászoló családtag arról beszélt a lapnak, hogy a kártérítés mértékét személyre szabottan fogják megállapítani, és figyelembe veszik többek közt a rokonsági fokot is, mérlegelik azt is, hogy valakinek az egyetlen gyermeke hunyt el, vagy több közül az egyik. A kártérítést akkor fizethetik ki, ha az ügy lezárult, és kiderül, hogy a sofőr és az autópálya üzemeltetői milyen arányban tekinthetők felelősnek a balesetért. Mivel a sofőr valószínűleg egyedül nem tudná fedezni a kártérítéseket, a buszos cégnek is be részt kell vállalnia belőle.

A 2017 januári balesetért felelős V. János sofőrt ideiglenesen letartóztatták, az autópálya illetékesei ellen jelenleg büntetőeljárás van érvényben. A gépjárművezetőt tavaly októberben, peren kívüli egyezséggel, jogerősen hat év börtönre ítélték, ezt Olaszországban kell letöltenie. A férfi nem járult hozzá az egyszerűsített átadáshoz, ezért újabb tárgyalásra volt szükség a Fővárosi Törvényszéken. A szükséges iratokat október 19-éig kell elküldeni Olaszországba az Igazságügyi Minisztériumon keresztül, máskülönben szabadlábra helyezhetik a férfit.

Mint visszaemlékezünk a történetre, a fővárosi Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai egy francia sítáborból tartottak haza, amikor a busz szalagkorlátnak ütközött, és kigyulladt. Összesen ötvenhatan ültek rajta, negyvenhárom diák és tizenhárom felnőtt. Tizenheten haltak meg a Verona és Velence között történt, 2017. január 20-ai balesetben. A sofőr nem fékezett, a kormányt sem rántotta el, valószínűleg elaludt. Csak később derült fény rá, hogy alvászavarral küzd. A történtek után vezetett tovább, az eltiltás csak Olaszország területére vonatkozott, jogilag Magyarországon továbbra is volán mögé ülhetett.

veronai buszbaleset áldozatainak emlékéért rendezett gyertyagyújtás résztvevői a közlekedési balesetben elhunytak emlékművénél a fővárosi Flórián téren 2017. február 7-én. A megemlékezést az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság szervezte.
MTI Fotó: Máthé Zoltán