2023.06.05., hétfő - Fatime
Budapest: 18o - 21o
Az ország 19 megyéjében

A Médiahatóság elnöke az EU-s küldöttségnek: hazánkban minden tökéletesen rendben van

frisshirek.hu, 2022. november 04. - 12:38
A Médiahatóság elnöke az EU-s küldöttségnek: hazánkban minden tökéletesen rendben van
Megérkezett hazánkba az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának küldöttsége, amely azt vizsgálja, mennyire szabad Magyarországon a kulturális szféra, amelyet egy német kereszténydemokrata politikus vezet. Elsőként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke fogadta a delegációt, hogy elmondhassa, hazánkban a média területén hibátlanul érvényesül a sokszínűség.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Frisshírek.hu hasábjain korábban beszámoltunk arról, hogy az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási bizottsága delegációt küld hazánkba. A küldöttség arra kíváncsi, hogy miként áll hazánkban a média, a művészet és a tudomány szabadsága. Továbbá azt is szeretné személyesen górcső alá vonni, hogy milyen bánásmódot kapnak a tanköteles korú ukrajnai menekültek. Deutsch Tamás, a Fidesz EP frakciójának vezetőe az érkezésüket már előre erős kritikával fogadta.

A Sabine Verheyen német kereszténydemokrata politikus vezette delegáció érkezése független a jogállamisági eljárástól és az uniós pénzekkel kapcsolatos egyeztetésektől.

A delegációt ma Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke fogadta, amelyről a szervezet közleményben tájékoztatta az MTI-t. Az Európai Parlamenti képviselőknek az elnök a magyar médiapiac helyzetéről, a médiapluralizmus érvényesüléséről, valamint az uniós jogszabályok hazai alkalmazásáról számolt be, továbbá ismertette az NMHH feladatait, kitért a hatóság elektronikus hírközléssel, frekvenciagazdálkodással, postai felügyelettel kapcsolatos tevékenységére is.

Koltay András a találkozón leszögezte, hogy a hatóság az uniós szabályozással összhangban független szervezetként, a jogszabályi előírások alapján végzi felügyeleti és szabályozói tevékenységét.

A tagországok médiahatóságainak függetlensége az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv (AVMSD) 2018-as módosítását követően lett uniós követelmény, azonban Magyarországon a hatósági függetlenséget már 2010 óta biztosítja a jogi szabályozás - hangsúlyozta a magyar hatóság vezetője.

A küldöttség tagjainak kérdésére Koltay András azt mondta, hogy a hazai médiapiac sokszínű, több ezer médium működik hazánkban, bárki alapíthat médiumot. A hazai hírfogyasztást is sokszínűség jellemzi, a közélet iránt érdeklődők számos forrásból tájékozódnak

- vázolt fel hibátlan képet hazánkról a szervezet vezetője. Az elnök részletesen bepillantást engedett a médiafelügyeleti rendszer működésébe és történeti fejlődésébe is. Ismertette, hogy a felügyeletet az öttagú médiatanács látja el, amelynek tagjait az Országgyűlés választja meg. A grémium független, tagjai tevékenységükben nem utasíthatók - hangsúlyozta büszkén Koltay.

A közlemény szerint a küldöttség és az NMHH elnöke megvitatta a médiapluralizmus magyarországi helyzetét és a folyamatban lévő uniós jogalkotással, elsősorban az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabállyal (EMFA) és a digitális szolgáltatásokról szóló rendelettel kapcsolatos álláspontokat.

Koltay András a találkozón állítólag hangsúlyozta, hogy Magyarország kifejezetten érdekelt abban, hogy az Európai Unió audiovizuális hatóságaival szorosabbra fűzze az együttműködést. Persze az ok az elnök szerint nem a politikai szabadságjogok maradéktalan érvényesülése, hanem a kiskorúak védelme - sejlett fel az érvelés mögött az országgyűlési választással párhuzamosan folyó kormányzati LMBTQ-ellenes propagandakampány.

A kiemelt kép forrása: MTI / NMHH