Ha az exit pollok eredménye a tényleges választási eredményt tükrözi, akkor nemzeti kormányt állítok fel, amely Izrael minden polgárával törődik. Kiegyensúlyozott, felelős politikánk lesz, visszahozzuk a biztonságot, megfékezzük a drágaságot, még jobban kibővítjük a béke körét, Izrael helyzetét javítjuk a népek körében. Törődünk az indulatok csökkentésével a közbeszédben, a belső béke visszahozásával

- mondta Benjamin Netanjahu szerda hajnali győzelmi beszédében Izraelben, amelyet a helyi médiából az MTI tudósítója szemlézett. A jelek szerint régi-új miniszterelnök a közel-keleti ország minden polgáráról gondoskodó nemzeti kormányt ígért.

Hatalmas győzelem kapujában állunk. A nép vissza akarja kapni a tőlünk elvett nemzeti büszkeséget, zsidó államot akar, stabil, gyakorlott kormányt. A kormányfőnek elsősorban a katonákkal kell törődni, felelősen kell eljárni, nem életeket áldozni fölöslegesen, nem akarunk szükségtelen kalandokba keveredni

- jelentette ki a 2021-ben korrupciós botrányban megbukott Netanjahu. A hivatalban lévő miniszterelnök, Jair Lapid, aki Izrael első magyar származású kormányfője lett, hajnalban még nem mondott le a győzelem esélyéről.

Amíg az utolsó szavazóborítékot nem bontják fel, addig semminek sincs vége. Semmi nem végleges, így türelmesen várjuk a végeredményt, még ha nincs is sok türelmünk

- nyilatkozta a Yesh Atid, azaz Van jövő párt vezetője a Euronews szerint, amely szavazatok 84 százalékos megszámlálása szerint 24 mandátumot szerzett. A Likud jelenleg 31 mandátumnál tart, szövetségese, a Vallásos Cionizmus nevű mozgalom 14 mandátummal a harmadik - összegzi az állást az izraeli Haaretz.

A kiemelkedően magas, 71,3 százalékos részvételi arány mellett több kisebb pártot is a kiesés veszélye fenyeget.

A baloldali liberális Merec párt 3,17 százalékon áll jelenleg, miközben a küszöb 3,25 százalék volna. A Balaad nevű arab párt pedig épp átlépi a 3 százalékot.

Mint arról a Frisshirek.hu-n beszámoltunk, Szijjártó Péter külügyminiszter már üdvözölte a Fidesszel szövetséges Likud sikerét épp a szomszédos Jordániában tett látogatása alkalmával. Az izraeli választás tétje, ahogy arról korábban írtunk, az volt, hogy Benjamin Netanjahu visszatér, vagy folytatja a miniszterelnökségét Jair Lapid. Jelek szerint az előbbi teljesül.

A kiemelt kép forrása: Benjamin Netanjahu Facebook-oldala