Egy stabil, Benjámin Netanjahu vezette izraeli kormány és az amerikai Republikánus Párt félidős választási győzelme reményteli és biztató fejlemény lenne a közel-keleti béke szempontjából

- mondta Szijjártó Péter szerdán az MTI tájékoztatása szerint, aki éppen Izrael keleti szomszédjánál, Jordániában tett látogatást. A tárcavezető az Ammáni Biztonsági Fórum nyitó panelbeszélgetésén kommentálta a keddi izraeli választásokat.

Üdvözölte, hogy Benjamin Netanjahu az előzetes jelek szerint jól szerepelt a választáson, és valós esélye van a visszatérésre. Ennek azért is van jelentősége, emelte ki a miniszter, mert ő írta alá az Izrael és több arab ország kapcsolatait normalizáló Ábrahám-megállapodásokat.

A Közel-Keletről Nyugatra fordult a külügyminiszterünk tekintete akkor, amikor a közelgő félidős amerikai választásokról is megosztotta meglátásait.

Ha a Republikánus Párt az Egyesült Államokban megszerezni a kongresszusi többséget, az a közel-keleti béke és biztonság szempontjából is biztató volna, amely erő jól tudna együttműködni egy stabil Netanjahu-kormánnyal. Ahogy arról beszámoltunk, az exit pollok és a szavazatszámlálás jelenlegi állása szerint többséget szerez a 2021-ben megbukott izraeli politikus vezette politikai tömb az izraeli parlamentben.

Fontos volna folytatni Donald Trump által megkezdett közel-keleti békefolyamat folytatása

- szögezte le Szijjártó Péter, aki arra is kitért, hogy a térség biztonsága közvetlen kihatással van hazánk és Európa biztonságára is. Az Ábrahám-megállapodásokat ezzel párhuzamosan az elmúlt évtizedek egyetlen sikeres békekezdeményezésének nevezte. Meglátása szerint Trump sikeresen mozdította elő Izrael és a környező arab államok diplomáciáját.

A tanulság az, hogy valódi vezetőre volt szükség, aki elég bátor és erős ahhoz, hogy újranyissa a kommunikációs csatornákat az egymással súlyos konfliktusban álló felek között

- jelentette ki magyar tárcavezető. Ezzel szemben Európa szerinte nem képes kezelni egy újabb biztonsági kihívást, ezért gyors előrelépésre van szükség a béke és a nyugalom irányába a Közel-Keleten. Majd felszólalását azzal zárta, hogy ami Trumpnak sikerült a Közel-Keleten, azt kell végrehajtani Ukrajnában is. Igaz, mint arról korábban a Frisshírek.hu beszámolt, Szijjártó Péter és a magyar kormány nem Oroszországot és Ukrajnát, hanem Oroszországot és az Egyesült Államokat ültetné asztalhoz Ukrajna kihagyásával.

A kiemelt kép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala