Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök mostanáig nem ismerte el választási vereségét kihívójával, Lula da Silvával szemben. Mindeközben csalódott hívei blokkolják az országot átszelő autópályák forgalmát Brazília-szerte. Bolsonaro, aki igen szoros küzdelemben maradt alul Lulával szemben az elnökválasztás vasárnap megrendezett második fordulójában, várhatóan ma áll a kamerák elé - írta meg lapunk, a frisshirek.hu.

A feszültség nőtt az országban, miután Bolsonaro szakított a hagyománnyal, egészen eddig kellett várni, hogy megszólaljon. 

A rendőrség közölte, hogy eddig több mint 300 útlezárást számoltak fel, de 267 maradt.

São Paulo nemzetközi repülőteren több tucat járatot kellett törölni, miután egy kulcsfontosságú bekötőutat elvágtak a tüntetők. Két állam kivételével mindegyik államban jelentettek elzáródásokat, amelyek jelentős fennakadásokat okoztak, és hatással vannak az élelmiszer-ellátási láncokra - írja a BBC

A buszon utazók arról számoltak be a tudósítóknak, hogy kifogyott a víz és az élelmiszer, mivel órákat töltöttek a sorban állásban.
A brazil legfelsőbb bíróság vezetője, Alexandre de Moraes szerint „nemzetbiztonsági kockázat” áll fenn, és elrendelte az utak megtisztítását.
Köszönetet mondott azoknak a szavazóknak, akik rá szavaztak, de nem ismerték el a vereséget.

De ő sem vitatta az eredményt, ahogy néhányan attól tartottak, hogy megtörténhet.

Egyáltalán nem említette Luiz Inácio Lula da Silvát, ősi riválisát, aki legyőzte őt vasárnap.

A vezérkari főnöke Bolsonaro rövid nyilatkozata után beszélt arról, hogy megkezdődik a hatalom „átmeneti folyamata”.

Bolsonaro elmondta, hogy mindig is az alkotmány keretein belül maradt, és továbbra is tiszteletben tartja azt.

Kedden, mielőtt Bolsonaro felszólalt volna, az autópálya-rendőrséget képviselő csoport azt mondta, hogy az elnök hallgatása "követőinek egy részét arra ösztönözte, hogy blokkolják a brazil utakat".

Az elnök korábbi harcos kijelentései – például, hogy „csak Isten” távolíthatta el hivatalából – azt jelentették, hogy feszült várakozás volt, hogy megjelenjen a nyilvánosság előtt.

A választások előtt többször is alaptalan kételyeket fogalmazott meg a szavazási rendszerrel kapcsolatban.
Bolsonaro közeli szövetségesei azonban gratuláltak Lulának a győzelméhez, és a Kongresszus alsóházának befolyásos elnöke, Arthur Lira kijelentette, hogy

"a többség akarata, ahogyan az a szavazásokon is kifejezésre jut, soha nem vitatható".

A világ minden tájáról érkeztek a gratulációk, Biden amerikai elnök pedig azt mondta, hogy a győzelem „szabad, tisztességes és hiteles választások nyomán” született.

Lula megválasztott elnök eközben telefonbeszélgetéseket folytat a világ vezetőivel, köztük Joe Biden amerikai elnökkel, Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral.

Személyes találkozója volt Alberto Fernández argentin elnökkel is.