A brazil elnökválasztás mindent eldöntő második fordulójában a baloldali Luiz Inacio Lula da Silva a szavazatok 50,9 százalékát begyűjtve legyőzte a jelenlegi köztársasági elnököt, a szélsőjobboldali Jair Bolsonarot. A választáson a szavazásra jogosultak közel 80 százaléka járult az urnákhoz. Az eredmény mélyreható politikai változásokat eredményezhet Brazíliában, amelyek környezeti hatásai is óriási jelentőségűek lehetnek.

Miintegy 124 millió brazil választópolgár adta le szavazatát a brazíliai elnökválasztás tegnapi második fordulójában. Ez közel 80 százalékos részvételi arányt jelent, tekintve, hogy 156 millióan jogosultak erre a 215 millió lakosú dél-amerikai országban - írta meg a frisshirek.hu.

Lula kétmillió szavazattal kapott többet a regnáló elnöknél

Egyre nő az aggodalom Brazíliában, s világszerte, hogy a választás második fordulója során mintegy 2 millió szavazattal alulmaradó Jair Bolsonaro, az ország regnáló szélsőjobboldali elnöke vitatni fogja a választás végeredményét.

A választás győztese, a 77 éves baloldali politikus, Luiz Inacio Lula da Silva egy igen durva, a brazil társadalmat a végletekig megosztó verseny után győzedelmeskedett a hatalmas kiterjedésű, 215 millió lakosú országban. Lulának egy nehéz gazdasági helyzetben lévő ország irányítását kellene átvennie, melyben az Amazonas-medence esőerdeinek féktelen pusztítása zajlik, s amelyben egy nagy hatalommal bíró, s a választási veresége miatt igen dühös szélsőjobboldallal is meg kellene küzdenie.

Jair Bolsonaro már a választásokat megelőzően kritizálta a választási rendszert, mely véleménye szerint lehetőséget biztosít a csalásokra, s egyúttal egy ellene irányuló összeesküvésre is utalt nyilvánosan.

Tiltakozók zárták le a paranaguai kikötőbe vezető utat

A paranaguai kikötő hatóságai bejelentették, hogy a kikötőbe vezető fő közlekedési útvonalakat tiltakozók torlaszolták el. A teherszállító hajók forgalmában mindazonáltal egyelőre nincsenek fennakadások.

A mezőgazdasági fókuszú, középnyugat brazíliai Mato Grosso szövetségi államban, mely döntő részben Bolsonarot támogatja, kamionok, autók, teherautók bénítják meg a forgalmat a közutakon. A tüntetők autógumikat égetnek. A brazil kamionosok szervezete nagy befolyással bír az országban, tagjai erősen Bolsonaro-pártiak.

Huszonhat szövetségi állam területére terjedtek ki a részleges vagy teljes útlezárások

A részleges vagy teljes útlezárások helyi médiajelentések szerint 26 brazil szövetségi állam területére terjedtek ki a tegnapi nap folyamán, köztük Sao Paolora és Rio de Janeirora. A kamionosok és más tiltakozók akciói hosszabb távon jelentősen megnehezíthetik a brazil mezőgazdasági termékek exportját.

Joe Biden amerikai elnök a választási eredmények közzétételét követően azonnal gratulált a baloldali politikusnak győzelméhez, szabadnak, tisztességesnek és hitelesnek nevezve a brazíliai elnökválasztást a Reuters híradása szerint.

Bolsonaro ma áll a kamerák elé

Bolsonaro várhatóan ma szólal meg nyilvánosan választási vereségét követően, az azonban korántsem biztos, hogy el fogja ismerni kihívója, Lula győzelmét.

Kérdés, hogy mi történik abban az esetben, ha Bolsonaro valamilyen indokkal nem fogadja el a választás eredményét, s nem kíván távozni január elsejével a hatalomból.

Orbán Viktor nem titokolta, hogy kinek a győzelméért szorít a brazil elnökválasztáson, még videóüzenetet is küldött Jair Bolsonarónak szeptember végén. Az üzenetet Bolsonaro meg is osztotta október elsején a Twitterén.

-Meu muito obrigado ao Primeiro-Ministro da Hungria Viktor Orban pelo reconhecimento do trabalho que temos feito para recuperar nossa economia, controlar a inflação, gerar empregos, combater o crime e defender nossos valores. Sigamos no caminho certo rumo a um futuro brilhante!???????? pic.twitter.com/8VGnqVQZ6G

— Jair M. Bolsonaro 2️⃣2️⃣ (@jairbolsonaro) October 1, 2022

Kép: npr.org