A finn Yle televíziós csatorna vasárnapi riportja szerint

Ukrajnának szánt támadó fegyverek, pisztolyok, gránátok és harci drónok egyaránt fellelhetőek az európai feketepiacon.

A médiumnak Christer Ahlgren, a finn rendőrség a szervezett bűnözés felderítésével foglalkozó részlegének vezetője nyilatkozott az ügyben.

Ahlgren nem szolgált további részletekkel – például darabszámokról és piaci értékekről – a könnyűfegyverek Finnországba csempészésével kapcsolatban, ugyanakkor közölte,

a világ legnagyobb motorosbandái közül három is reaktiválta csempészútvonalait eredetileg Ukrajnának szánt fegyverek a határon történő átcsempészése érdekében.
Évek óta figyelmeztetünk a szervezett bűnözés, az utcai gangek számának  növekedésére, de nem hallgattak ránk

– mondta a vezető nyomozó.

Oroszország azzal vádolta Kijev szövetségeseit, hogy a hozzávetőlegesen havi 1 milliárd dollár értékű fegyveradományaik révén jelentős mennyiségű illegális fegyver kerül a feketepiacra. Az ukrán védelmi minisztérium júliusban cáfolta az illegális fegyvercsempészetről szóló médiajelentéseket, az orosz félelemkeltő propaganda eszközének nevezve azokat.

Ahlgren elmondása szerint ugyanakkor Oroszországból származó fegyverek is kerültek az északi országba. Lehetetlen megmondani, mennyi fegyver van jelenleg Finnországban, s kinek a kezében – tette hozzá.

Az Europol még júliusban figyelmeztetett, hogy az Ukrajnának szánt fegyveradományok eláraszthatják az EU-t a jelenleg is létező csempészútvonalak és online platformok közbeiktatásával.

Az Egyesült Államok kongresszusa szintén szigorúbb ellenőrzést követelt az Ukrajnának szánt amerikai fegyverszállítmányok kapcsán, amelyek értéke megközelítette a 18 milliárd dollárt ez év októberére.

Washington a múlt héten jelentette be egy célkövető program létrehozását, melynek feladata annak nyomon követése lesz, hogy az olyan Ukrajnának szánt amerikai high-tech fegyverek, mint például az 1400 Stinger típusú, támadó repülőgépek ellen indítható rakéta, illetve a 8500 darab Javelin tankelhárító rakéta nem kerül-e szélsőségesek birtokába.

Ukrajnát hatalmas mennyiségű fegyverrel látjuk el, ami jó dolog, ugyanakkor ez egy több évtizedre szóló projekt, melynek ára is van, melyet itt helyben fizetünk meg

– zárta gondolatait Ahlgren az Yle csatornának a The Moscow Times híradása szerint.

Illusztrációs fotó: Ukrán tüzér aknavető célzókészülékével, miközben az orosz állásokat lövik a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut környékén 2022. október 27-én. MTI/AP/Efrem Lukackij