A Fehér Ház még a hét elején közölte, hogy Washington soha nem ismeri el az ukrajnai álnépszavazások eredményét, s a továbbiakban is folytatja Ukrajna katonai és humanitárius támogatását.

Az Egyesült Államok mostanáig összesen 16,2 milliárd dollár értékben szállított fegyvert Ukrajnának, ezzel messze ők a megtámadott ország legnagyobb haditechnikai támogatói.

A mostani intézkedés a „népszavazások” és az azokat követő várható területi annexió miatt született meg. A fegyvercsomag összesen 18 HIMARS rakétarendszert, a hozzájuk való lőszert, 150 multifunkcionális páncélozott járművet, 150 taktikai járművet, 40 teherautót, 80 trélert, két drónelhárító radart, 20 többcélú radart, kommunikációs rendszereket és személyvédelmi felszereléseket tartalmaz.

A harci eszközöket ugyanakkor nem az amerikai haderő készleteiből bocsátják rendelkezésre. A fegyverek a Ukraine Security Assistance Initiative-en (USAI) keresztül érkeznek, ami azt jelenti, hogy

Biden elnök a Kongresszus jóváhagyásával utasítást és pénzt ad az amerikai fegyvergyáraknak, hogy gyártsák le az eszközöket az ukrán haderő számára.

Az USAI keretein belül legyártott harci eszközök viszont csak hónapok, esetleg évek múltán érkeznek majd Ukrajnába – adta hírül a CNBC amerikai üzleti televízió hírportálja.

Illusztrációs fotó: Wikipedia