Megszerezte az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő, izraeli Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának 9,538 százalékát a 4iG Nyrt. (4iG). A több lépésből álló tranzakció első lépéseként az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően nyilvános részvénykibocsátáson szerezte meg a pakettet - közölte a friss hírt az MTI-vel a cég.

A tervek szerint a most megszerzett alig 10 százaléknál még nem áll meg a vásárlás, a kormányközeli Jászai Gellért vezette cég ugyanis az izraeli űripari vállalat csaknem harmadát szeretné birtokba venni. A feltétele ennek az ügyletnek az is, hogy az izraeli illetékes minisztérium és a vállalat beleegyezik-e a tranzakcióba.

A Spacecom a globális műhold-kommunikációs piac egyik jelentős szereplője. A tel-avivi tőzsdén jegyzett cég világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat. A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban AMOS 3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait a magyar geostacionárius pálya használatával - írta meg a magyar cég közleménye alapján az MTI.

A nemrégiben a Vodafone többségi tulajdonát, a napokban pedig a Szalay-Bobrovniczky Kristóf érdekeltségi körébe tartozó Honeycomb Hungary és Central Europe vállalatcsoport háromnegyedét megvásárló 4iG úgy értékeli az izraeli űrcégnél szerzett részesedését, hogy az a magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez is hozzájárul majd.

A nagy lendülettel terjeszkedő kormányközeli cég részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén prémium kategóriában kereskednek. Péntek kora délután 700 forinton jegyezték, és az elmúlt évben 635 és 968 forint között mozgott az ára.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: unsplash.com