A Holdon akar növényt termeszteni már 2025-ben egy ausztrál űrkutatási start-up cég, amelynek küldetését mások mellett az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) is támogatja - számolt be a friss hírről a citynews.com.au oldaláról az MTI.

A Lunaria One ausztrál űrkutatási start-up cég pénteken indította el azt a kísérleti projektet, amely azt akarja kideríteni, hogy lehet-e növényt termeszteni a Hold felszínén. Hosszú távon olyan növények meghonosítása a cél, amelyek élelmiszert, gyógyszert és oxigént biztosítanának az emberi élet megteremtéséhez a Holdon - részletezték a projekt célkitűzését.

Caitlin Byrt, az ANU Biológiai Kutatóintézetének és Űrkutatóintézetének tudósa kiemelte, hogy küldetés rendkívüli jelentőségű, mert meghatározgatja, hogy milyen nővények képesek elviselni azt a nagyon szélsőséges klímát, amely a Holdon uralkodik.

A tudós arról is beszélt, hogy a növénytermesztésben majd a Holdon szerzett tapasztalatokat aztán a földön is lehet majd akamtoztatni. A klímaváltozás ugyanis bolygónkon is szélsőséges időjárási körülményeket idéz elő. A startup céghez több egyetem is csatlakozott, a Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT), az RMIT Egyetem, az ANU mellett az izraeli Ben Gurion Egyetem is, valamint ipari testületek sora.

Most kezdődik majd azon növények kiválogatása, amellyel megkísérelnek gazdálkozni a Holdon.

A kutatók szempontjai azok lesznek, hogy ilyen gyorsan képes az adott növény a csírázásra, továbbá mennyire ellenálló az extrém hőmérséklet-ingadozásra. Már van is egy jelöltjük, a füvek családjába tartozó, Ausztráliában őshonos Tripogon loliiformis, amely hónapokig kibírja víz nélkül, és jól tűri a szélsőséges körülményeket.

Arról is döntés született már, hogy hogyan érik el a bolygót. A magokat ugyanis az izraeli SpaceIL űrvállalat Beresheet 2 űrhajójával juttatják el fel az űrbe, majd tovább a Holdra. A cég nem azonos azzal a Spacecommal, amelyben épp ma szerzett részesedést a Jászai Gellért vezette 4iG, és amely adásvételről mi is beszámoltunk.

Kiemelt kép forrása: unsplash.com