2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -5o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Zelenszkij sorsdöntő lépésre szánta el magát

frisshirek.hu, 2022. szeptember 30. - 16:23
Zelenszkij sorsdöntő lépésre szánta el magát
Putyin bejelentésére a világ vezetői is azonnal reagáltak. A brit kormányfő, Liz Truss, és Ursula von der Leyen is kemény szavakkal válaszolt. Az ukrán Zelenszkij sem maradt tétlen

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Miközben Moszkvában Vlagyimir Putyin és a négy annektált kelet-ukrajnai megye vezetői Oroszországhoz csatolásukat ünnepelték, Ukrajna is fontos lépéseket tett péntek délután.

Az ukrán elnök, az ukrán miniszterelnök és a parlament elnökealáírták az ország NATO-csatlakozási kérelmét,aminek értelmében Ukrajna gyorsított eljárásban kaphatna tagságot a katonai szövetségben - derül ki Zelenszkij Twitter üzenetéből. 

A világ vezetői is azonnal regáltak Putyin orosz elnük ma délutáni bejelentésére. Mint ahogyan arról a Frisshírek.hu már írt, Putyin a megszállt régiók Oroszországhoz csatolásáról nyilatkozott. 

Liz Truss nemrégiben hivatalába lépett brit kormányfő kemény szavakkal nyilatkozott: 

Vlagyimir Putyin ismét megsérti a nemzetközi jogot azzal a fenyegetéssel, hogy újabb Ukrajnát csatolja be. Nem fogunk habozni további lépések megtételével, beleértve a további szankciók bevezetését Putyin hadigépezetének megbénítására. Biztosítjuk, hogy elveszítse ezt az illegális háborút.

Ursula von der Leyen kijelentette: a Putyin által meghirdetett illegális annektálás nem változtat a jelenlegi helyzeten.

Az EU Bizottság elnöke szerint az illegálisan megszállt összes terület ukrán föld, és mindig ennek a szuverén nemzetnek a része lesz.

Az ukrán külügyminiszter sem maradt szó nélkül.

Putyin bejelentésére Dymitro Kuleba rra biztatja az EU-t, hogy erősebb szanklciókkal éljen Putyinnal szemben, ugyanis véleménye szerint a mai bejelentés

Ez egy döntő pillanat.