Miközben Moszkvában Vlagyimir Putyin és a négy annektált kelet-ukrajnai megye vezetői Oroszországhoz csatolásukat ünnepelték, Ukrajna is fontos lépéseket tett péntek délután.

Az ukrán elnök, az ukrán miniszterelnök és a parlament elnökealáírták az ország NATO-csatlakozási kérelmét,aminek értelmében Ukrajna gyorsított eljárásban kaphatna tagságot a katonai szövetségben - derül ki Zelenszkij Twitter üzenetéből. 

The moment president Zelenskyy signed the application for Ukraine’s accession to NATO in an accelerated manner pic.twitter.com/kw0kyKeI6e

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) September 30, 2022

A világ vezetői is azonnal regáltak Putyin orosz elnük ma délutáni bejelentésére. Mint ahogyan arról a Frisshírek.hu már írt, Putyin a megszállt régiók Oroszországhoz csatolásáról nyilatkozott. 

Liz Truss nemrégiben hivatalába lépett brit kormányfő kemény szavakkal nyilatkozott: 

Vlagyimir Putyin ismét megsérti a nemzetközi jogot azzal a fenyegetéssel, hogy újabb Ukrajnát csatolja be. Nem fogunk habozni további lépések megtételével, beleértve a további szankciók bevezetését Putyin hadigépezetének megbénítására. Biztosítjuk, hogy elveszítse ezt az illegális háborút.

Vladimir Putin is once again violating international law with his threats to annex more of Ukraine.

We will not hesitate to take further action, including imposing more sanctions to cripple Putin’s war machine.

We will ensure he loses this illegal war. pic.twitter.com/LhFvzdlx80

— Liz Truss (@trussliz) September 30, 2022

Ursula von der Leyen kijelentette: a Putyin által meghirdetett illegális annektálás nem változtat a jelenlegi helyzeten.

Az EU Bizottság elnöke szerint az illegálisan megszállt összes terület ukrán föld, és mindig ennek a szuverén nemzetnek a része lesz.

The illegal annexation proclaimed by Putin won’t change anything.

All territories illegally occupied by Russian invaders are Ukrainian land and will always be part of this sovereign nation.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 30, 2022

Az ukrán külügyminiszter sem maradt szó nélkül.

Putyin bejelentésére Dymitro Kuleba rra biztatja az EU-t, hogy erősebb szanklciókkal éljen Putyinnal szemben, ugyanis véleménye szerint a mai bejelentés

Ez egy döntő pillanat.

The suggested elements of the upcoming EU sanctions package on Russia do not correspond to the scale of Putin’s escalation and the threat he poses to Europe and the whole world. We encourage the EU to hit Putin harder in order to stop him. This is a crucial moment.

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) September 29, 2022
Fotó: MTI, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét Kijevben 2022. szeptember 15-én.