2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -3o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Bejelentette Putyin a megszállt régiók Oroszországhoz csatolását

frisshirek.hu, 2022. szeptember 30. - 15:09
Bejelentette Putyin a megszállt régiók Oroszországhoz csatolását
Vlagyimir Putyin orosz elnök péntek délután, helyi idő szerint 13 óra 15 perckor intézett beszédet Oroszország népéhez. Az orosz elnök bejelentette az Ukrajnában tartott „referendumok” eredményét, melyek értelmében a négy érintett régió csatlakozik Oroszországhoz.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Oroszország február végén ismerte el független államokként a „ Luganszki Népkötársaságot” és a „Donyecki Népköztársaságot”.  E hét kedden zárultak a népszavazások, melyek eredményeként a két szakadár terület, valamint a részben orosz megszállás alatt álló Herszon és Zaporizzsja megyék csatlakoznak az Oroszországi Föderációhoz.

Egy vélemény:

Putyin befejezte beszédét, a lefoglalt területek oroszok által kinevezett vezetői most írják alá a hivatalos dokumentumokat. Eztán Putyin elnök is aláírja az iratokat. A közönség tapsol, amikor minden képviselő bemutatkozik.

A mai elnöki bejelentést megelőzően, ma reggel ismerte el Zaporizzsja és Herszon megyék függetlenségét a Kreml.

Az ukrán hadsereg mindent megpróbál annak érdekében, hogy megtépázza a mai történelmi események ünnepi fényét – jelentette ki Denisz Pushilin, arra utalva, hogy a négy ukrajnai régió, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja orosz erők által megszállt részeinek Oroszországhoz csatolását ma jelentették be Moszkvában.

A Liman városa körül kialakult katonai helyzetet rendkívül kellemetlen fejleményként értékelte a „Donyecki Népköztársaság” elnöke, aki szerint higgadtan kell értékelni a kialakult helyzetet, s le kell vonni a megfelelő következtetéseket az elkövetett hibákból.

Vlagyimir Putyin Európa történelmének legnagyobb területi annexióját jelentette be Hitler bukása óta ma kora délután a moszkvai Kremlben, amit nagyszabású popkoncert követ majd a Vörös téren.

Liman eleste ugyanakkor a teljes észak-donyecki frontvonal összeomlását hozhatja el Moszkva szemszögéből, mely lehetővé tenné az ukrán erők számára, hogy mélyen behatoljanak azokra a Donyec-medencei területekre, melyek épp a mai napon csatlakoznak Oroszországhoz.

Kijev csendes a Liman körül kialakult harctéri helyzet kapcsán, ugyanakkor Moszkva-barát katonai bloggerek arról írtak, az ukrán erők közel állnak ahhoz, hogy egy több ezer főt számláló orosz hadtestet zárjanak körül Limanban, elvágva őket a visszavonulást biztosító útvonaltól. Pushilin azt mondta, még van közúti összeköttetés Limannal, viszont elismerte, hogy az út már ukrán tüzérségi tűz alatt áll.

Mindeközben új információk láttak napvilágot a Zaporizzsja melletti, civilekből álló ukrán autókonvojra mért halálos orosz rakétacsapásról. Az autók utasai az egyetlen, a térségben még működő ukrán-orosz ellenőrző pont közelében egy autóparkolóban várakoztak, az orosz ellenőrzés alatt álló területekre igyekeztek.

A támadás eredménye 23 halott, 28 sebesült, holttestek az autókban, és a gépkocsik mellett - a Reuters híradása szerint.

A támadók védtelen ukránokra mértek csapást. Egy terrorista állam újabb terrortámadása – írta Olaekszandr Sztarukh regionális kormányzó a Telegramon.