Az Interfax orosz hírügynökség azt jelentette, hogy a zaporizzsjai területen a szavazásra jogosultak több mint 20,5 százaléka, Herszonban pedig 15 százaléka szavazott pénteken – írja a Guardian nyomán a 168 Óra. A donyecki régióban 23,6-os a részvételi arány a népszavazáson.

Amint arról korábban a Frisshírek.hu is beszámolt, öt napig tartó népszavazás kezdődött pénteken az ukrajnai szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja megyék orosz ellenőrzés alá került területeinek Oroszországhoz való csatlakozásáról.

A 168 Óra azt írta, hogy a TASZSZ hírügynökség összesítése szerint

a donyecki régióban potenciálisan másfél millió, Herszon megyében 750 ezer, Zaporizzsja megyében pedig félmillió ember adhatja le szavazatát.

A Krími Köztársasági Politikai és Szociológiai Kutatóintézet telefonos felmérése szerint a Donyecki Népköztársaságban a válaszadók 86, a Luhanszki Népköztársaságban 87, Zaporizzsja megyében 83, Herszon megyében pedig a 72 százaléka fejezte ki szavazási szándékát.

A Guardian beszámolója szerint Szerhij Gaidai, Ukrajna luhanszki kormányzója úgy nyilatkozott, hogy Sztarobilszk városában megtiltották a lakosságnak a város elhagyását, és az embereket kizavarják az otthonaikból, hogy részt vehessenek a népszavazáson. Bilovodszk városában egy vállalat igazgatója közölte az alkalmazottakkal, hogy a szavazás kötelező, és aki nem hajlandó részt venni, azt elbocsájtják, és a nevét átadják a biztonsági szolgálatoknak.

Fotó: Ukrán nő leadja szavazatát egy orosz címerrel ellátott szavazófülke mellett az Oroszországhoz való csatlakozásról tartott népszavazáson a Krím félszigeti Szevasztopolban 2022. szeptember 23-án. A referendum szeptember 27-ig tart a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint az orosz megszállás alá került Herszon és Zaporizzsja ukrán megyék hovatartozásáról. MTI/EPA