Olyan típusú interjút, amit a hétfői Egyenes Beszédben Rónai Egon készített Magyar Péterrel, több százat, talán ezret is készítettem. Szakmai véleményem a következő: Rónai Egon – akit kollégaként eddig becsültem – ezt jól elb@szta. Aki csak egy picit gondolkodik, az tudhatja, hogy egy interjút nem lehet azzal kezdeni, hogy a vendég elé tolok egy dossziét. Egyértelmű, hogy nem lesz idő arra, hogy a tartalmát a vendég megismerje, pláne arra, hogy beleolvasson. Az egyetlen normális megoldás, hogy az interjú végén Rónai Egon átadja a dossziét azzal, hogy összegyűjtötték az adatokat arról, hogy a vendéget, Magyar Pétert hányszor hívták meg az ATV stúdiójába, és hányszor szerepelt a hírműsorokban. Tanulmányozza a dokumentumokat, aztán ha meggyőződött arról, hogy jogtalanul vádolta a csatornát, akkor kérjen bocsánatot.

Megjegyzem, hogy erről az adatgyűjtésről tájékoztatni kellett volna Magyart, az lett volna korrekt, ha előre megmondják, hogy szembesítik az általuk igaznak vélt tényekkel. Az pedig, hogy Rónai Egon kutyakomédiáról beszélt, az egészen hihetetlen, illetve nem, mert az a gyanúm, hogy Magyarnak igaza lehet, ezt a balhét Németh Szilárd vezérigazgató, és hű fegyverhordozója, Bednárik Imre tervelhette ki.

Ami Németh Sándort és a Hit Gyülekezetét illeti, arról érdekes könyvet tudnék írni, de nem teszem két okból. Egyrészt hosszú éveket töltöttem az ATV-ben, minden szempontból megbecsültek egészen addig, amíg a Fidesznél nem telt be a pohár azzal, hogy a 2018-as választások előtt annak ellenére írtam könyvet Vona Gáborról, hogy Szlazsánszky Ferenc szerkesztővel megüzenték, hogy tönkretesznek. Másodszor azért sem írtam könyvet, mert egyetlen esetet kivéve sohasem utasítottak semmire, kivéve egyet, amikor egy konkrét ügyben kérést intéztek hozzám. Emlékeim szerint, 2016 decemberében Szlazsánszky Ferenc – Németh Sándor bizalmi embere –, aki aznap A nap híre című műsort szerkesztette, megkérdezte, hogy a műsorban foglalkozni akarok-e Rogán Tónival, aki egy méregdrága táskával vonult be a Parlamentbe. A HVG videója szerint Berluti Ecritoire márkájú volt a táska, ami változó árú, pár százezertől néhány millióig lehet megkapni.

- Persze, hogy foglalkozom vele – mondtam. Ennek a hülye parasztgyereknek annyi esze sincs, hogy kiszámolja, hány havi fizetésébe kerül ez a szar táska. 

Szlazsánszky nem jött zavarba:

- Henrik, a csatorna érdeke azt kívánja, hogy ne foglalkozz a táskával! Tudod, a Rogán osztja a reklámpénzeket. 

Hát igen. Nem foglalkoztam a Tóni táskájával, mert úgy voltam vele, hogy itt vagyok évek óta, engem mostanáig békén hagytak, és hát, ha ez a csatorna érdeke, akkor legyen. Az előbb olvastam Magyar Péter Facebook-bejegyzését. Valószínűleg igaza van, hogy az általa NER-lovagnak nevezett Németh Szilárd állhat a botrány mögött. Ő akkor romlott el, amikor Hajdú Péter az ATV-be került Bochkor Gábor társaságában, és az egyébként szolid képességű srácot bevezették a felső tízezer világába.

Rónai Egonban csalódtam, de az ő szakmai hibája, emberi gyengesége hogy jön mondjuk a Megafon, a Magyar Nemzet, az Origo, Menczer Tamás, Ómolnár Miklós, Apáti Bence vagy szerencsétlen Bohár Dániel erkölcsi nívójához?

Havas Henrik