Karácsony Gergely a Kúrián támadja a választási eredményeket

Karácsony Gergely főpolgármester a Kúriához fordult, hogy érvénytelenítsék a főpolgármester-választás eredményét, mondván, hogy a szavazatok újraszámlálásánál felmerült aggályok alapján új választást kellene kiírni.

Karácsony Gergely szerint nincs konkrét bizonyíték arra, hogy a szavazatok újraszámlálásakor visszaélés történt volna, azonban a választás eredményének megsemmisítését és egy új főpolgármester-választás kiírását indokoltnak tartja, mivel szerinte a csalás elvi lehetőségét nem sikerült kizárni.

A főpolgármester a Nemzeti Választási Bizottság június 14-ei határozatát támadja meg, amely szerint 41 szavazattal ő nyerte meg a választást. A felülvizsgálati kérelemben több aggályt fogalmazott meg, és az újraszámlálás szükségességét indokolta.

Karácsonyék szerint több budapesti kerületben az urnabontásoknál nem volt jelen a helyi választási bizottság (HVB) tagja, és a szállítóborítékban található szavazólap-kötegek nem voltak megfelelően kötegelve. A választási eljárási törvényt sértőnek tartott problémák a városban mozaikszerűen helyezkednek el, ami szerintük zavart okozhat a választópolgárok körében, és a választójog egyenlőségének alkotmányos elvét is sérti.

A főpolgármesteri vezetés azzal, hogy több kerületben nem volt jelen HVB tag az urnabontásoknál, közvetett módon a baloldali vezetésű kerületeket vádolta meg a törvényes feltételek helybeni biztosításának hiányával. A kötegelési problémák kétharmada is ellenzéki kerületben történt.

Karácsony Gergely korábban úgy nyilatkozott, hogy az újraszámlálás folyamatát egy olyan stratégia részének látja, amely a választók megtévesztését eredményezte. A Kúriához benyújtott felülvizsgálati kérelmet Tordai Csaba ügyvéd jegyzi, aki érintett lehet két büntetőeljárásban, amelyek költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt indultak.

A helyzetet több elemző is megvizsgálta, és Karácsony Gergely paradox helyzetét emelték ki, aki a főpolgármester-jelölti versenyfutást megnyerve mégis új választást szeretne.