Közhely, hogy a színházban a színészek darabokat játszanak. Az viszont már kevésbé az, ha velünk játszanak, bevonva, szinte a darab részesévé téve a közönséget úgy, hogy közben saját neveiken önmagukat játsszák, egy színházi társulatot. Játszanak álmodozókat és bűnösöket, játszanak hegedűn és pianínón, játszanak játékokat, amikbe kedvünk lenne nekünk is becsatlakozni. Kitalálni kedvenc színed alapján, hogy milyennek látnak mások, a választott helyiség alapján, hogy milyen a viszonyod a halálhoz, vagy valami még izgalmasabbat aszerint, hogy milyen víz lennél. 

De annyi játék közül legszívesebben azt játszom, hogy egy másik Aszterión vagyok

- mondja Borges Aszterión háza című novellájában a ház ura, aki a görög mondabeli Minótaurosz alteregója, és mint ilyen, megváltójára vár. Ahogy az azonos című darabban a színészek egy új társukra, aki talán életet tud lehelni gyengén muzsikáló társulatukba. 

Mi, nézők pedig hegedűszóra vándorlunk Aszterión házának végtelen sok helyisége között a Nyitott Műhely tényleg labirintusnak tűnő földalatti birodalmában. Jól rímel az előadásra a helyszín, hiszen Finta László kapui éjjel-nappal nyitva állnak az emberek és a produkciók előtt, akárcsak Aszterión háza. És ugyanúgy bebocsátást nyerünk a hálószoba intimitásába, mint a kivilágítatlan pince rémisztő pókhálói közé, libasorban vonulva a zseblámpával utat mutató színészek jelzéseit követve.

Bertolucci Álmodozókja és Lorca Címtelen színdarabja szolgál kiindulópontul ahhoz, hogy saját viszonyunkat vizsgálják meg az otthon és a kívülállóság témájában. Improvizációkból megírt történetük középpontjában Virág és Dani párosa áll, akik gyerekkori barátjuk, Viktor lakásában élve keresnek kiutat a labirintusból, ami mai nyelvre lefordítva az alkotói és magánéleti válságot jelenti. A kettejük közé becsöppenő harmadik, Pali pedig ahelyett, hogy segítene rajtuk, még az eddigi viszonyokat is összekuszálja.

Az alkotók szó szerint és átvitt értelemben is pőrére vetkőznek előttünk, olyannyira megnyílva, amire a mindennapi emberi kapcsolatokainkban ritkán adódik alkalom, talán csak a szerelmünkkel átbeszélt éjszaka hoz hasonló mélységeket. Mert legtöbbször csak álmodozunk az ilyenekről, arról, hogy másokat igazán közel engedhetünk magunkhoz, és hogy valahol igazán otthonra lelhetünk. Ahol azt érzed, hogy szívesen maradnál akár örökre, kizárva a külvilág búját-baját. Ahol az otthon nemcsak biztonságot jelent, de inspirál is új, izgalmas kalandokra, amilyen ez az előadás is.

Alkotók:

Az előadás a 2024/2025-ös évadban minden hónap harmadik vasárnapján lesz látható.
Helyszín: XII. kerület Ráth György utca 4.