Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.

A lap megjegyzi, hogy Demeter győzelmével múzeumi összevonás következhet, ami előrevetítheti a más művészeti ágak „integrációját” is.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztja L. Simon László kirúgásával ürült meg, a Word Press Photo kiállítás körül kialakult helyzet miatt.

Azt, hogy Demeter mit mivel vonna össze, még nem tudni, egy dolog azonban biztos: a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját 2024. február 1-jével nevezték ki újabb öt évre, tehát nem hagyja el a PIM-et. A két múzeum – a nemzeti és az irodalmi – térbeli összekapcsolásáról ráadásul már korábban is szó esett a PIM és a Károlyi-kert összenyitását követően.

Demeter Szilárdnak többször voltak vitákat gerjesztő kijelentései, de igazán botrányos az volt, amikor 2021-ben azt mondta, „kukázná a magyar irodalom 80 százalékat, mert az sajnos nem jó”.

Fotó: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. MTI/Máthé Zoltán