Az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter elbocsájtotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. Lapunk elérte a főigazgatót, aki azt mondta: később reagál a történtekre.

Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményben erősítette meg az elbocsátás tényét. Az indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben, felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette, - tudtuk meg a hirtv.hu-tól

A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során - tették hozzá a közleményben.

Az utóbbi napokban a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás (Word Press Photo) körüli ügyek borzolták a kedélyeket a Magyar Nemzeti Múzeum háza táján, melyről a frisshirek.hu is beszámolt.

Dúró Dóra sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy „LMBTQ-propaganda folyik a Magyar Nemzeti Múzeumban”. A politikus a World Press Photo kiállításon bemutatott egyes képeket kifogásolta, amiért a kiállításon az elmúlt év egyik fontos eseményeként tüntettek fel egy kenyai esetet, amikor megerőszakoltak és megöltek egy 25 éves nembináris leszbikus személyt, Sheila Adhiambo Lulumbát. A Mi Hazánk országgyűlési képviselője bejelentette, hogy a Nemzeti Múzeumban történtek miatt törvénymódosítást nyújt be és a kultúráért felelős miniszterhez fordul.

A kitiltásos botránynak világszerte híre ment, az eset nagy felháborodást keltett. A történtekről többek között a The Guardian, a The Times of India és a Time is beszámolt. A magyar diákok pedig tüntetésbe fogtak, a döntés ellen bekötött szemmel tiltakoztak az MNM épülete előtt.

Dúró Dóra országgyűlési képviselő szerint az általa kifogásolt képek miatt a 18 éven aluli látogatókat ki kellett volna zárni a kiállításról, ám elképzelése nem talált meghallgatásra, így a 2023. november 5-én bezárt World Press Photo kiállítást a 18 év alattiak mégis látogathatták.

L. Simon László, az MNM főigazgatója viccesen mondott köszönetet a Mi Hazánk elnökhelyettesének a reklámért, ám Nyáry Krisztán író, irodalomtörténész szerint egy ilyen kurucos kiállást nem engedhet meg magának akárki – csak egy volt kormánypárti képviselő. Úgy látszik azonban, hogy ezt még ő sem tehette meg.

Kiemelt fotó: lsimonlaszlo.hu