Tölgyessy Péter szerint "tisztán hatalomtechnikailag elképesztő áldozatot fizet a miniszterelnök" Novák lemondatásával, mert "beáldoz egy köztársasági elnököt, aki a saját közönsége számára nagyon-nagyon optimális".

A nyilvánosság előtt ritkán megszólaló politológus, egykori fideszes országgyűlési képviselő a kegyelmi botrány kapcsán adott hosszú interjút péntek este a Partizánnak, amit a hvg.hu foglalt össze.

Tölgyessy szerint Novák Katalint "nem azon a szövőszéken szőtték", mint amin az átlag fideszest.

Az átlag fideszes, az a Szijjártó Péter, meg a Rogán Antal, meg a többiek. Nyomulnak, iszonyúan agresszívek. Mindenkit lenyomnak, mindenkit letaposnak. A másik hölgy ilyen volt, az egy igazi amazon volt, egy kés, ha úgy tetszik, akivel vágni lehet, de Novák Katalin nagyon tudatosan nem volt ilyen, tehát ez részben tervezés volt, arculattervezés

– véli Tölgyessy.

A politológus arról is beszélt, hogy szerinte "éveken át építették föl ezt a mosolygós, szeretnivaló köztársasági elnököt", akinek "az ellenzéki közönségre ennek csekély hatása volt, de sajátra igen jelentős". Ráadásul "volt egy munkamegosztás a miniszterelnök és ő közötte, akár nemzetközi ügyekben is".

Tölgyessy hangsúlyozza, hogy senki ne értse félre, "semmi vita nem volt valóságosan közöttük, de ez egy nagyon komoly munkával fölépített valami, és hihetetlen ambíció volt Novák Katalinban". Itt tért ki arra, hogy szerinte Novák volt Orbán első számú utódja, ami a Partizán stúdiójában az alábbiak szerint hangzott el.

Tölgyessy Péter: Folyamatosan azt hallottam, hogy ő a lehetséges utód. Nincs utódlási helyzet, nehogy bárki félreértsen. Orbán Viktor ereje teljében van, de Novák Katalin...

Gulyás Márton: Magyar Péter mondta ki ezt legutóbb.

Tölgyessy Péter: Én még sokkal erősebben megerősíteném, és azt mondanám, hogy Novák Katalin volt az első számú utódja. Az én megítélésem szerint az első számú utódjelölt volt.

Gulyás Márton: És ezt megerősítették Önnek fideszes körökben?

Tölgyessy Péter: Akár ezt is mondhatnám, akár ezt is mondhatnám...

Ugyanakkor Tölgyessy, mint mondta, nem tulajdonít túl nagy jelentőséget annak, hogy ki az utódjelölt, mert úgy képzeli, hogy "a rendszer addig működik, amíg Orbán Viktor van". Szerinte Orbánban még simán benne van 30 év, az pedig, hogy kire mutat rá a vezér, az ilyen rendszereknél teljesen mindegy,

ha meghal, elindul egy utódlási harc, és nem az győz, akire rámutatnak, hanem az, aki erősebb, vagy széthullik az egész.

Tölgyessy hangsúlyozta: nem volt csekélység Novákot beáldozni.

Az is világos, hogy ebben a rendszerben mindenki lecserélhető, kivéve a miniszterelnököt. Tehát ha ővele baj történik, bármilyen természetű baj, akkor vége a rendszernek. Éppen ezért önfeláldozóan mindenki odadobja magát a felé érkező golyó elé is

– mondta a jogász, politológus, volt parlamenti képviselő.

Fotó: Facebook / Novák Katalin