Minden magyar család átlagosan 24,1 millió forint (vagyis bankbetéttel, készpénzzel, illetve befektetésekkel) zárta az előző évet – számolta ki az Azénpénzem.hu. Ez az összeg még a kölcsönöket figyelembe véve is meghaladja a 20 milliót.

Hatalmas vagyonosodás ment végbe a magyar lakosság körében

– legalábbis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

A nettó pénzügyi vagyon a portál számítása szerint tíz év alatt a háromszorosára, az elmúlt 3 évben pedig még további másfélszeresére nőtt.

Ezek a számok nem tükrözik a hitelfelvételeket, de a nettó pénzügyi vagyon – vagyis már a kölcsönökkel korrigált megtakarítások összege – is kísértetiesen hasonló dinamikát mutat.

A jegybanki adatok alapján így a magyar családok átlagosan 24,1 millió forint pénzügyi megtakarítással rendelkeztek 2023 végén.

Ez az összeg még a hiteleket figyelembe véve is meghaladja a 20 millió forintot. Arról hogy az ilyen számok miért bőszítik fel a társadalom nagy részét, sokat elárulhat a pénzügyi vagyon összetételének vizsgálata.

A befektetési jegyek és az üzletrészek csak a társadalom csekély hányadánál jelentenek valós megtakarítási alternatívát. Korábban ez volt a helyzet az állampapíroknál is, de a kormány erőszakos nyomulása változtatott ezen a helyzeten. Mára akár egymillió körül is lehet a lakossági állampapírral rendelkező ügyfelek száma.

Kiemelt fotó: Pixabay