Orbán Viktor 2002 szeptemberében annak az Összefogás a Városért 2002 Egyesületnek kampányolt Bicskén, amelynek a listavezetője ekkor V. János, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon később pedofíliáért elítélt igazgatója volt.

Az erről készült videót a Gulyáságyú Média tette közzé, emlékeztetve arra, hogy Fidesz és „kapcsolt részei” (például az MDF) ekkor az Összefogás a Városért 2002 Egyesület keretében indultak Bicskén. A szervezet polgármesterjelöltje az akkor MDF-es, később fideszes országgyűlési képviselő, Kelemen András volt, míg listavezetője az a V. János, akit 2018-ban 8 évre ítéltek a bicskei gyermekotthonban történt pedofil bűncselekmények miatt.

Ma a szabadságot elsősorban az fenyegeti, hogy megengedhetővé vált Magyarországon, hogy köztörvényes bűnözőket a választások után kihozzanak a börtönből

mondta a rendezvényen a miniszterelnök, akinek a korteskedését követően egy hónappal tartott választásokon V. János képviselői mandátumot is szerzett, csakúgy, mint a négy évvel későbbi önkormányzati választások alkalmával. A Gulyáságyú Média hozzáteszi, hogy V. János egyesülete két választáson is a Fidesz polgármesterjelöltjét, Tessely Zoltánt támogatta Bicskén.

V. János és a Fidesz kapcsolata azután lett újra téma, hogy kiderült: a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, a V. Jánosnak falazó és emiatt elítélt K. Endrének Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott. A kegyelmi botrányba Novák Katalin és Varga Judit, a Fidesz EP-listavezető politikusa, egykori igazságügyi miniszter is belebukott. Akárcsak Balog Zoltán, a református egyház feje, aki sajtóértesülések szerint lobbizott Nováknál K. Endre érdekében.

Az ellenzéki pártok azonban a botrány kirobbanása óta Orbán Viktor felelősségét firtatják. Valóban kérdés, hogy K. Endrének és V. Jánosnak a kapcsolatai közrejátszhattak-e abban, hogy K. Endre kegyelmet kapott. A Fideszben ugyanakkor lezártnak tekintik a kérdést, mondván, hogy azok, akik a kegyelmi döntés meghozatalában érintettek voltak, vállalták a politikai felelősséget.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd